Руски ветерани: Афганистан нерјешив проблем

Насиље ће ескалирати у Авганистану чим се повуку НАТО снаге, слично као када се повукла руска војска, каже шеф Уније руских авганистанских ветерана Франтс Клинтсевич. Клинтсевич, посланик у руском парламенту, каже да разумије жељу да се укроти Авганистан, али проблем радикалног ислама у тој земљи никад неће бити ријешен, као ни насиље, јер ту једноставно […]

недеља, мај 15, 2011 / 19:32

Насиље ће ескалирати у Авганистану чим се повуку НАТО снаге, слично као када се повукла руска војска, каже шеф Уније руских авганистанских ветерана Франтс Клинтсевич.

Клинтсевич, посланик у руском парламенту, каже да разумије жељу да се укроти Авганистан, али проблем радикалног ислама у тој земљи никад неће бити ријешен, као ни насиље, јер ту једноставно нема рјешења.

"Чим Американци и Европљани оду талибани ће поново преузети власт и започети тортуру", рекао је Клинтсевич (53) Ројтерсу на годишњем скупу ветерана у близини Москве, гдје су положени вијенци уз учешће генерала у свечаној униформи, од којих су многи слијепи и обогаљени.

Он је додао да НАТО и САД понављају исту грешку коју су Руси начинили уласком у рат у Авганистану.

"Они чине 100-постотно исту грешку. САД требало је да се консултују са Москвом прије уласка у рат јер Русија има више од 200 година искуства у односима са Авганистаном", рекао је Клинтсевич.

Он је додао да су САД требале ангажовати руске стручњаке, укључити Москву и истражити могућности како да искористе знање Русије.

"На жалост, Американци мисле да знају све", рекао је Клинтсевич.

Клинтсевич, који је између 1986. и 1988. године био пуковник, био је посебно цијењен јер је брзо савладао језик дари и користио га у преговорима са муџахединима.

Руски ветерани су толико везани за тај катастрофални рат да се међусобно ословљавају са "Авганистанци".

Око 15 000 руских војника погинуло је током 10 година сукоба са муџахединима у тој земљи до повлачења 1989. године.

Након руског повлачења распала се авганистанска комунистичка влада што је довело до унутрашњих сукоба вођа различитих кланова и грађанског рата у коме је Кабул сравњен са земљом отворивши врата доласку талибана на власт 1996. године.

Са око 100 000 војника САД има највећи удио од око 150 000 међународних снага у Авганистану. Својевремено, Руси су имали око 115 000 војника распоређених у Авганистану.

Амерички предсједник Барак Обама обећао је постепено повлачење америчких трупа од јула наредне године, док НАТО разматра потпуну предају послова безбједности авганистанским снагама до краја 2014. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *