Руски утицај у главама америчких плаћеника: Угашени сајтови утицали на изборе у БиХ

НАТО порталоид Епицентар објављује текст о извјештају Стејт Департмента у коме се спомиње руски утицај.

недеља, 9 августа, 2020 / 16:15

Стејт департмент (Државно одјељење) САД, објавио је документ под називом "Стубови руске дезинформације и пропагандни екосистем” у којем говори како Русија утиче на информације које се пласирају као и само пласирање руске пропаганде – громопуцатељно започиње Епицентар додајући како се у извјештају се спомињу и избори у Босни и Херцеговини.

Ни мање, ни више.

Ако сте помислили да сте преспавали или заборавили неки битан догађај од прије двије године, не брините. Американци (али и ЕУ-Натовци) по обичају мантрају о руском утицају, не наводећи никакве примјере као илустрацију.

Опскурни порталоид Епицентар, у који је уложена огромна количина новца, и чије пропагандно дјеловање је Фронтал.РС раскринкао у неколико текстова, без имало стида преноси ничим поткријепљене наводе о "руском дезинформативном дјеловању у сајбер простору".

Застрашујући број од читавих седам руских сајтова

"Центар за глобално ангажовање ушао је у траг руским везама дезинформисања детаљно описујући начине на које се званични Кремљ бави ширењем дезинформација, користећи се званичном владином комуникацијом, оглашавањем које финансира држава, кориштењем анонимних извора, злоупотребом друштвених мрежа" – стоји у тексту.

Чак СЕДАМ интернет-страница и организација под контролом званичног Кремља, укључујући страницу Фондације стратешке културе и Истраживачког центра Катехон, побројано је у извјештају Центра за глобално ангажовање Стејт Департмента.

Не наводе се примјери дјеловања, већ се аргументација изводи из тога да иза Катехона стоји Малофејев, а он у америчкој имагинацији стоји иза свега, па и у мијешање у изборе, ни мање ни више него у БиХ?

Гогољ се покајао: Мртве душе руских мрежних страница

То мијешање се узима као аксиом, иако га нико у БиХ није осјетио. И то је све што се тиче доказа. Будући да Епицентар констатно потенцира мијешање у БиХ изборе, није јасно да ли је и оно обављено преко ФСК и Катехона?

Будући да је сајт Фонда стратешке културе на српском језику одавно угашен, док је Катехон кратко објављивао преводе текстова на српски, али ни то не чини већ годинама.

Сви покушаји да се на српском језику накалеми неки руски "хакерски бренд" попут поменутих раније у тексту, засновани су на ентузијазму и зато не успијевају. Мада није ни да руска држава нема промашаја приликом свог пласирања меке моћи у Србији и Српској. Посебно кад су директна новчана улагања у питању.

Сада је све јасно: Путин бира Комшића?

Више новца америчких државних обвезника баци се на један анонимни сервис лажи попут Епицентра, него што се у читавој Српској од стране Руске Федерације издвоји за медије који форсирају "руски наратив". А у руски наратив спадају и тако баналне ствари, као да неком кажете да не булазни, када прича о томе да се Русија спрема да нападне САД.

Без и једног доказа смо већ годинама слушали и и даље слушамо разглабања о мијешању руске државе у изборе у САД. При чему САД ни не крију да су се мијешали у изборе у Русији, Украјини, Србији… и наставите низ. То је просто бомбардовање штампаним доларима.

Америчким пролетерима је очигледно прича о тиранији, гушењу слободе медија, приступу новинара из "слободног свијета" додијала, као некако усвојена па самим тим и вјероватна. За потребе предизборне кампање сада треба измислити још филмски стереотипнији сценарио о злим Русима који намјеравају да их униште атомским бомбама. Данас ближи научној фантастици, и искрено, недостојан суперсиле.

Русија се толико опоравила од постсовјетског нокаута, да се Американцима из дубоке државе привиђа "мијешање у изборе у БиХ"? Је ли могуће?

Апсолутно је могуће да колико сутра чујемо то као главну тему и у ефбиховским, односно невладинићким медијима, а не само у овим језивим сплачинама које се по друштвеним мрежама продају под медиј, као што је порталоид Епицентар.

А ту су и државни сервиси попут Гласа Америке, Слободне Европе, назови истраживачких центара, сајтова за "провјеравање чињеница" и откривања "лажних вијести", плаћање већ постојећих медија, оснивање нових и слично.

Тек да нико не посумња да се Русија, посебно медијски, мијеша у изборе у БиХ. Посебно пажњу поклањају на резултате гласања за чланове савјета по мјесним заједницама у Ефбиху. Такви наслови би имали више кликова.1 КОМЕНТАР

  1. Е сад је вријеме да руководство Фронтала РС одговори:Шта се десило са порталом?
    Временска коинциденција са овим „руским“ акцијама је несумњиива. Ако је ударац био тако јак јавите да помогнемо. Западним Србима треба портал као што је некад био Фронтал.