Руски специјалци убили Докуа Умарова?

Током јучерашње специјалне антитерористичке операције у Ингушетији убијен је један од вођа терориста на Сjеверном Кавказу и самозвани лидер "Кавкаског емирата” Доку Умаров, јавио је Интерфакс. То је агенцији данас изјавио извор у безбjедносним структурама Сjевернокавкаског Федералног Округа. Саговорник Интерфакса тврди да су, према „прелиминарној информацији“, убијени Умаров и још један од лидера екстремиста Аслан […]

уторак, 29 марта, 2011 / 16:50

Током јучерашње специјалне антитерористичке операције у Ингушетији убијен је један од вођа терориста на Сjеверном Кавказу и самозвани лидер "Кавкаског емирата” Доку Умаров, јавио је Интерфакс.

То је агенцији данас изјавио извор у безбjедносним структурама Сjевернокавкаског Федералног Округа. Саговорник Интерфакса тврди да су, према „прелиминарној информацији“, убијени Умаров и још један од лидера екстремиста Аслан Бјутукајев.
О могућем убиству Умарова пишу и дневници „Росијскаја газета“ и „Комерсант“, који се позивају на изворе у полицији Ингушетије и наводе да је главни циљ операције била елиминација Умарова, за којим је покренута потрага од прошле јесени када се појавила информација да се стационирао у Сунженској области те руске републике.
Интерфакс је, такође, јавио да су у специјалној операцији убијени и људи из обезбjеђења Умарова, као и Суљан Абдулајев, који се не раздваја од њега, што даје основ за претпоставку да је убијен и сам лидер терориста. Агенција је пренијела и изјаву предсједника Ингушетије Јунуса-Бек Јевкурова да се у бази екстремиста налазило „неколико лидера бандита“, а да ће истрага утврдити да ли је убијен и Умаров.
Агенција Итар-Тас с пренијела је изјаву званичног представника Националног антитерористичког комитета Николаја Синцова да је „уништена база екстремиста на којој су припремане терористе-самоубице, између осталог ради терористичких аката у Сјеверној Осетији и Ингушетији“, као и да је убијено 17 терориста, а задржана „два учесника терористичког акта на аеродрому Домодедово“.
Руска државна агенција је, истовремено, пренијела да је Истражни комитет Русије саопштио да је против Умарова и јоше четворице припадника нелегалних оружаних формација погиднута оптужница за терористички акт на Домодедову од 24. јануара, када је погинуло 36 особа.
У међувремену, у Москви се данас сјећају жртава два терористичка напада на станицама метроа „Лубјанка“ и „Парк културе“. Грађани у редовима доносе цвијеће на местима где је прије тачно годину дана у експлозијама погинуло 40 особа.