Руски праве пиштољ који очитава биометријске податке

Руси праве оружје које ће пуцати само у рукама власника, односно неће дејствовати у рукама непознате особе?! Електронски микрочип, монтиран у пиштољ или аутомат, моћи ће да идентификује оног ко пуца и блокира пуцањ у случају неподударања биометријских података! Према наруџбини Министарства унутрашњих послова и Министарства за индустрију Русије, разрађен је јединствени систем контроле промета […]

среда, октобар 10, 2012 / 12:49

Руси праве оружје које ће пуцати само у рукама власника, односно неће дејствовати у рукама непознате особе?!

Електронски микрочип, монтиран у пиштољ или аутомат, моћи ће да идентификује оног ко пуца и блокира пуцањ у случају неподударања биометријских података!

Према наруџбини Министарства унутрашњих послова и Министарства за индустрију Русије, разрађен је јединствени систем контроле промета оружја.

Фотографија, отисци прстију, особености мрежњаче ока и остале личне информације биће записане на чип који ће бити постављен на нишан и окидач оружја.

Ако пиштољ доспије у туђе руке или је власник, рецимо, био лишен дозволе за његово ношење, до пуцња неће доћи.

Ипак, још има недоумица. Како ће се, на примјер, чипови постављати на оружје старог система тако да злонамјерници не могу да га отворе или покваре.

У свијету постоји огромно илегално тржиште оружја, а то ће озбиљно да оштети ефикасност ситема који се уводи у ближој перспективи – сматрају војни експерти.

Узимајући у обзир да је црно тржиште преплављено милионима комада оружја, реални ефекат, посебно што се тиче ограничавања коришћења оружја у криминалне сврхе, неће бити одмах примјетан.

Али, чак и ако се узме у обзир само легални промет наоружања, значај новог система је велики.

Као прво, уграђени чипови ће омогућити да се прати цијели пут оружја од произвођача до коначног корисника.

Као друго, чип ће фиксирати сва дејства са оружјем, укључујући режим коришћења и утрошак патрона.

То може да одигра одлучујућу улогу приликом рјешавања спорних ситауција, на примјер, оправданости полицијске примјене оружја.

Цијена пројекта за сада се држи у тајности, али је јасно да ће увођење овог система бити скупо, наводе руски медији.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *