Корак побједника: Завршена војна парада у Београду

Наступом акро-групе „Стриж“ руских војно-ваздухопловних снага у Београду је завршен програм данашње Војне параде „Корак победника“.

четвртак, октобар 16, 2014 / 18:26

Паради, која је одржана у част 70 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату, присуствовали су, између осталих, предсједник Русије Владимир Путин, предсједник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, као и високе делегације Русије и Србије.

Војној паради присуствовали су и Његова светост патријарх српски Иринеј, режисер Емир Кустурица, посланици Скупштине Србије, ветерани и многе личности и културног и јавног живота, као и дипломатски кор.

Током војне параде, која је одржана упркос снажном пљуску, учествовало је 40 летјелица Војске Србије и готово 4.000 војника.

Падобрански десант извели су падобранци Специјалне бригаде, демонстрирајући висок ниво обучености, а обављен је свечани дефиле јединица Војске Србије.

Испред Палате „Србија“ представиле су се пјешадијске и тенковске јединице Војске Србије, док су на Дунаву, припадници Ријечне флотиле демонстрирали своје вјештине.

У саставу ваздухопловног ешалона Војске Србије су хеликоптери типа „газела“, „М-8“ и „М-17“, ловачко-бомбардерска авијација – авиони „миг-21“ и „миг-29“, „орао“, „галеб“ и транспортни авион „ан-26“.

На паради су приказани и тенкови, оклопни транспортери, авиони, хеликоптери, специјалци, артиљерија и Ријечна флотила.

У саставу ешалона Ријечне флотиле било је 14 бродова, десантно јуришни чамци, миноловци, брод посебне намене „Козара“, патролни чамци и ријечни брод посебне намјене „36 Шабац“, у чијем приказаном су умијећу уживали бројни грађани.

Војска је показала ново наоружање, технику која је у употреби већ три или четири деценије, као и бројне пројекте домаћих стручњака, који ће тек ући у наоружање.

У част 70 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату, посјетиоцима су приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда, пуковске заставе из Првог свјетског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије.2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *