Руски класици на Јутјубу

Московска филмска компанија Мосфилм из које су изашли неки од класика совјетског филма саопштила је да ће неколико десетина њених најпознатијих филмова бити доступно преко Интернет сајта Јутјуб. Како преноси Франс прес, уговором између Мосфилма и Јутјуба је предвиђено да ће 50 филмова који имају легендарни статус у Русији, али су мало познати у свијету, […]

субота, 30 априла, 2011 / 16:54

Московска филмска компанија Мосфилм из које су изашли неки од класика совјетског филма саопштила је да ће неколико десетина њених најпознатијих филмова бити доступно преко Интернет сајта Јутјуб.

Како преноси Франс прес, уговором између Мосфилма и Јутјуба је предвиђено да ће 50 филмова који имају легендарни статус у Русији, али су мало познати у свијету, први пут бити представљени широј публици.

Филмови ће бити постављани на сајт са титловима и Мосфилм планира да избаци пет филмова сваке недеље, што значи да би до краја године око 200 филмова требало да буде доступно на сајту.

Међу филмовима који се могу наћи на Јутјубу су "Иван Васиљевич мијења окупацију", комедија из 1973. године у којој совјетски инжењер грешком пошаље цара Ивана Грозног у модерну Москву, као и "Бијело сунце пустиње" из 1969. године, филм чија се радња дешава у централној Азији и који и даље космонаути гледају прије полијетања.

Заинтересовани ће моћи да погледају и омиљени Стаљинов филм "Волга, Волга", као и "Огледало" Андеја Тарковског.

"Нама је пројекат са Јутјубом веома важан и интересантан", рекао је директор Мосфилма, Карен Шахназаров.

"Циљ је да гледаоцима дамо могућност да легално гледају видео материјал и спријечимо илегалну употребу наших филмова", рекао је он и додао да је то могуће захвајујући капацитету Јутјуба да блокира пиратски садржај.

Мосфилм коријене вуче из 1920-их година и раних дана филма. Име је добио 1935. године и даље користи као лого цувену совјетску скулптуру "Радника и сељанке".