Руски гугл жели на америчку берзу

Једна од водећих интернет компанија у Русији, која стоји иза претраживача и портала Јандекс (Яндекс), поднијела је прошле недеље захтjев да јавно понуди своје дiонице на берзи НАСДАQ под симболом "YНДX", а објавила je и цjеновни оквир своје понуде – он ће износити 22 долара по дионици. Судећи према наводима у пријави, циљ компаније је […]

среда, 11 маја, 2011 / 14:09

Једна од водећих интернет компанија у Русији, која стоји иза претраживача и портала Јандекс (Яндекс), поднијела је прошле недеље захтjев да јавно понуди своје дiонице на берзи НАСДАQ под симболом "YНДX", а објавила je и цjеновни оквир своје понуде – он ће износити 22 долара по дионици.

Судећи према наводима у пријави, циљ компаније је да продајом дионица прикупи око 1,2 милијарде долара.

Укупан број дионица наведен у пријави је 52.174.088 а Јандеx у својој иницијалној понуди продаје својих 15.400.000 дионица, док преосталих 36,774,088 нуде његови дионичари. У основи то значи да ће од продатих дионица Јандексу отићи око 338 милиона долара, а остатак другим дионичарима.

Јандекс управља најпопуларнијим претраживачем и најпосјећенијом интернет локацијом у Русији и мјерено по приходима највећа је руска ИТ компанија (и седми највећи претраживач интернета на свијету).

У 2010. генерисала је 64% цјелокупног претраживачког саобраћаја у Русији, претекавши Гугл. У марту 2011. локација yандеx.ру привукла је 38,3 милиона јединствених посјетилаца.

Компанија, чије је сједиште у Москви, поред Русије послује и у Бјелорусији (јандекс.бy), Казахстану (јандекс.кз) и Украјини (јандекс.уа), а има и лабораторију у Пало Алту у Америци. Укупан приход компаније у 2010. износио је око 440 милиона долара. У протекле три године је преко 97% својих прихода остварио путем реклама.

Дневни лист Вол Стрит журнал је средином априла извијестио да је вриједност ове компаније иницијално процијењена на шест до девет милијарди долара.

Име ове компаније основане 1997. је скраћеница фразе Yеt Аnothеr iNDEXer.