Дојче банка одала "банкарски картел”

Европски регулатор за заштиту тржишне конкуренције изрекао је новчану казну банкама Креди Свис, Креди Агрикол и Бенк оф Америка (БофА).

четвртак, 29 априла, 2021 / 22:11

Казна је у укупном износу од око 28,5 милиона евра (34 милиона долара) због договарања трговине америчким обвезницама путем четовања на друштвеним мрежама.

Највишу појединачну казну, од 12,6 милиона евра, добила је Бенк оф Америка, швајцарска Креди Свис је кажњена са 11,9 милиона евра, а француској Креди Агрикол банци је наложено да плати више од 3,9 милиона евра, извјештава "Блумберг”.

Дојче банка је такође била члан тог банкарског картела, али је избјегла потенцијалну казну од око 21,5 милиона евра јер је прва обавијестила ЕУ о незаконитом понашању.

"Трговци су се договарали о трговинским стратегијама, размјењивали осјетљиве информације о цијенама и координирали цијене”, навела је Маргрет Вестагер, европска комесарка за конкуренцију у електронсој пошти.

Таквим понашањем, ове инвестиционих банке су, према њеним ријечима, ограничиле конкуренцију на тржишту на којем инвестициони и пензиони фондови редовно купују и продају обвезнице у име својих инвеститора и пензионера.

Мада изречене новчане казне могу да наруше репутацију поменутих финансијских компанија, оне су далеко ниже од претходних казни за картелско удруживање у ЕУ због малог обима трговања америчким доларским дужничким хартијама.

Ситгруп, Ројал Бенк ов Скотланд и ЈПМорган Чејс су међу пет банака које су 2019. године прихватиле да плате ЕУ казне у укупном износу од 1,07 милијарди евра због договора о стратегијама трговања девизама, подсјећа "Блумберг”.