Руска православна црква спремна да посредује између СПЦ и МПЦ

Руска православна црква спремна је да буде посредник у превазилажењу раскола између до сада непризнате Македонске и других православних цркава, поручио је митрополит Иларион Алфејев, задужен за спољне послове у Московској патријаршији, пренела је Вјерска информативна агенцја (ВИА). Према његовим речима, Москва је спремна да понуди солуције на основу сопственог искуства у превазилажењу раскола. „Ми […]

недеља, април 29, 2012 / 14:27

Руска православна црква спремна је да буде посредник у превазилажењу раскола између до сада непризнате Македонске и других православних цркава, поручио је митрополит Иларион Алфејев, задужен за спољне послове у Московској патријаршији, пренела је Вјерска информативна агенцја (ВИА).

Према његовим речима, Москва је спремна да понуди солуције на основу сопственог искуства у превазилажењу раскола.

„Ми смо спремни да будемо посредници”, изјавио је митрополит Иларион бугарском радију, током посете руског патријарха Кирила Софији.

Непризната Македонска православна црква прогласила је аутокефалност од Српске православне цркве на тродневном црквено-народном сабору, јула 1969. године, након што је СПЦ раније исте година одбила да јој одобри тражену аутономију.

Митрополит сматра да је најважније да се Македонска православна црква врати у канонски поредак и додаје да постоје многи модели да се без изричитог признања аутокефалије некој цркви пружи „фактичка самосталност”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *