Руска новинска агенција отвара дописништво у свемиру, јапански милијардер на излету

Руски свемирски брод "Сојуз МС-20" са космонаутом Александром Мисуркином извјештачем ТАСС-а, јапанским милијардером Јусакуом Маезавом и његовоим пословним помоћником Јозоом Хираном, лансиран је у орбиту, саопштено је из космодрома Бајконур.

среда, децембар 8, 2021 / 12:36

Ракета "сојуз-2.1а" са свемирским бродом "сојуз МС-20" експлодирала је са локације 31 /Васток/ на космодрому Бајконур у 10.38 часова по московском времену.

Лет до Међународне свемирске станице /МСС/, који се састоји од четири орбите око Земље, трајаће око шест сати и три минута. Очекује се да ће свемирски брод пристати са мини-истраживачким модулом "Поиск" на ИСС у 16.41 час по московском времену.

Летјелица "сојуз" ће руским члановима посаде ИСС-а испоручити празничне поклоне и домаће посластице.

Космонаути ће добити празничне честитке од својих породица и личне поклоне.

У орбиту ће бити довезено укупно 162 килограма корисног терета, укључујући залихе за медицинска и биолошка истраживања, потрошну опрему, личне потрепштине, оброке хране и 13 килограма свјежег воћа.

Свемирска мисија ће трајати 12 дана. Мисуркин, Маезава и Хирано ће се вратити на Земљу 20. децембра ујутру.

ТАСС и државна свемирска корпорација "Роскосмос" потписали су 17. новембра меморандум о сарадњи којим се предвиђа оснивање новинске канцеларије ТАСС-а на МСС-у.

Према споразуму, космонаут Роскосмоса, херој Русије Александар Мисуркин, биће први дописник ТАСС-а у свемиру.

Он ће извјештавати о дневној рутини свемирске станице. Његови извјештаји, фотографије и видео-снимци биће доступни на новинским платформама агенције ТАСС.Оставите одговор