Русија жели праведан процес Младићу у Хагу

Русија не може да не поздрави хапшење Ратка Младића, али намјерава да тражи праведан процес у Хашком трибуналу, изјавио је данас шеф Комитета државне Думе за међународне односе Константин Косачов. Косачов је нагласио да вијест о хапшењу Младића изазива двострука осјећања – с једне стране, не може се не поздравити то што ће се наћи […]

четвртак, 26 маја, 2011 / 22:55

Русија не може да не поздрави хапшење Ратка Младића, али намјерава да тражи праведан процес у Хашком трибуналу, изјавио је данас шеф Комитета државне Думе за међународне односе Константин Косачов.

Косачов је нагласио да вијест о хапшењу Младића изазива двострука осјећања – с једне стране, не може се не поздравити то што ће се наћи пред судом човјек који је оптужен за страшне злочине, а с друге стране

"постоје одређене сумње да ће тај суд бити стопроцентно објективан и праведан".

"На жалост, претходна пракса Хашког трибунала показује да се радило субјективно, да се судило прије свега лицима која су у сукобима у бившој Југославији учествовала са српске стране", рекао је Косачов.

Он је подсјетио да је, према статистици, огроман број пресуда, чак 96,80 одсто изречен Србима, и додао, да је Трибунал донио неколико "чудних оправдавајућих пресуда у односу на лица која су представљала друге стране у конфликту".

Према његовим ријечима, Хашки трибунал је "зачуђујуће пасиван када је ријеч о таквим догађајима као што је узимање људских органа на Косову".

Косачов је нагласио да ће Москва "сигурно пратити Младићев предмет у суду и да ће инсистирати да судски процес буде заиста објективан". "Русија не треба да буде адвокат у овој ситуацији, али треба да инсистира на праведном и поштеном суђењу", додао је Косачов.

Он је оцијенио да ће, након хапшења Младића, "српске власти нагло активирати покушаје да убрзају улазак Србије у ЕУ" и додао да их у том процесу "очекују одређена разочарења".

"Сада настаје веома занимљива ситуација, јер је основна препрека за улазак Србије у ЕУ уклоњена", рекао је Косачов. Он сматра да има основа за претпоставку да је одгађање тог процеса због Младића било само оправдање, јер се ЕУ суочава са тешкоћама у свом развоју.

Представник Русије у НАТО-у Дмитриј Рогозин изјавио је да ће се о правди Хашког трибунала моћи говорити тек кад за убиства буду одговарали и противници Срба и НАТО који је бомбардовао Србију.

Бивши високи функционер руског Министарства одбране Леонид Ивашов сматра да је Ратко Младић био херој и да ће његово изручење Трибуналу бити грешка.

"Младић је херој грађанског рата у коме је било елемената мијешања спољног фактора. Он је, како је могао, штитио свој народ. Испоручивање Младића био би акт националне издаје", рекао је Ивашов.

Он је оцијенио да ће изручење Младића довести до даљег раскола међу Србима и до пораста напетости.

"Срби ће показати да су их коначно сломили, да заиста раде по налогу Брисела и Вашингтона", рекао је руски генерал.