Русија улаже 475 милијарди евра за обнову наоружања

МОСКВА – За програм наоружања, усвојен децембра прошле године, до 2020. године Русија ће издвојити више од 19 билиона рубаља (475 милијарди евра), од чега за куповину наоружања 80 одсто. Такође, 10 одсто од тог износа биће уложено за научно-истраживачке радове и израду најновијег оружја, изјавио је у четвртак замјеник министра одбране Владимир Поповкин. Према […]

четвртак, фебруар 24, 2011 / 20:05

МОСКВА – За програм наоружања, усвојен децембра прошле године, до 2020. године Русија ће издвојити више од 19 билиона рубаља (475 милијарди евра), од чега за куповину наоружања 80 одсто.

Такође, 10 одсто од тог износа биће уложено за научно-истраживачке радове и израду најновијег оружја, изјавио је у четвртак замјеник министра одбране Владимир Поповкин.

Према његовим ријечима, приоритет ће бити развој стратешких нуклеарних снага, пренијела је Руска служба вијести.

Поповкин је, између осталог, навео да ће, у оквиру државног програма, бити изграђено осам атомских подморница опремљених интерконтиненталном балистичком ракетом "топуз" (булава), као и да Министарство одбране планира куповину 10 противавионских и противракетних система С-500, 600 авиона и више хиљада хеликоптера различите намјене, пренијела је агенција Итар-Тасс.

Програмом је, такође, предвиђена куповина француских носача хеликоптера "Маестрал". Два таква носача ће бити купљена од Француске, а два ће бити направљена у Русији.

Други приоритет програма су стратешки одбрамбени системи, укључујући противракетну одбрану, а Поповкин је саопштио да ће у наредних седам година бити модернизован надземни комплекс система за упозорење на ракетни напад, пренијела је на свом сајту "Росијскаја газета".

"Око земље биће створено компактно радиолокационо поље. У космос ће бити лансирани нови сателити који ће се бавити и праћењем старта ракета на земљи", навео је Поповкин.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *