Русија у СТО, Обама јој честитао

Амерички председник Барак Обама честитао је данас руском колеги Дмитрију Медведеву пријем Русијем у Свјетску трговинску организацију, саопштила је прес служба руског предсједника. „Барак Обама је честитао Дмитрију Медведевим пријем Русије у СТО”, наводи се у саопштењу Кремља и додаје да је Обама то урадио у телефонском разговору с руским предсједником. „Двојица шефова држава нагласили […]

петак, 16 децембра, 2011 / 23:47

Амерички председник Барак Обама честитао је данас руском колеги Дмитрију Медведеву пријем Русијем у Свјетску трговинску организацију, саопштила је прес служба руског предсједника.

„Барак Обама је честитао Дмитрију Медведевим пријем Русије у СТО”, наводи се у саопштењу Кремља и додаје да је Обама то урадио у телефонском разговору с руским предсједником.

„Двојица шефова држава нагласили су значај тог догађаја, оцијенивши да је основа за важан привредни раст и билатерална економска сарадња”, додаје се у сопштењу и наводи и значај „одржавања позитивне динамике руско-амерички односа”.

Свјетска трговинска организација прихватила је данас да Русија, после 18 година чекања, постане њена чланица. Тиме је СТО потпомогла шансе и за економски опоравак Европске уније, која је Русији највећи спољнотрговински партнер.

Одлука је усвојена консензусом, а последица би требало да буде повећање европског извоза за око четири милијарде евра.

Русија ће, на основу споразума, моћи да купује европске производе по знатно нижим цијенама и да ефикасније продаје своју нафту и земни гас.

Све до сада, Русија је била једина чланица Групе 20 водећих свјетских економија која није била чланица СТО.

Чланство Русије ће ступити на снагу следеће године, и то 30 дана пошто обавијести СТО да је руски парламент ратификовао споразум о чланству.Оставите одговор