Русија у нади окончања рата у Либији али без интервенција Запада

Русија је данас изразила наду да ће долазак на власт побуњеника у Либији окончати крвопролиће и упозорила је да не би требало да буде западног мијешања у унутрашња питања ове сјеверноафричке државе. "Драматични слијед догађаја у либијском сукобу указује на то да ће власт ускоро бити у рукама побуњеника. Надамо се да ће тиме бити […]

понедељак, 22 августа, 2011 / 17:12

Русија је данас изразила наду да ће долазак на власт побуњеника у Либији окончати крвопролиће и упозорила је да не би требало да буде западног мијешања у унутрашња питања ове сјеверноафричке државе.

"Драматични слијед догађаја у либијском сукобу указује на то да ће власт ускоро бити у рукама побуњеника. Надамо се да ће тиме бити окончано крвопролиће између Либијаца које је донијело толико несреће и патње народу те земље и узроковало тешку штету економији", наводи се у саопштењу руског МИП-а.

Русија је подржала првобитну резолуцију Савјета безбједности УН којом су уведене санкције либијском лидеру Моамеру Гадафију и његовој влади, али је Москва била уздржана приликом доношења друге резолуције у марту којом је омогућена западна војна интервенција.

Москва, која са Гадафијевом владом има више енергетских и инфраструктуралних уговора вриједних неколико милијарди долара, оптужила је НАТО снаге да извршавањем ваздушних напада прелазе свој мандат за заштиту цивила и да стају на једну страну у грађанском рату.

Руски МИП истиче да када крвопролиће буде окончано друге земље треба да помогну у заштити либијских цивила и установљавању законите владе, али да не смију да се мијешају.

Пошто је Гадафијево пребивалиште непознато представниг руског предсједника Дмитрија Медведева за Африку Михаил Маргелов је истакао да му Русија неће пружити уточиште.

Према његовим ријечима, Русија "неће примити Гадафија или његове синове, те било кога ко има крви на рукама".Оставите одговор