Русија стала на чело Азијско-тихоокеанског парламентарног форума

Москва је добила нови полигон за истицање иницијатива за развој партнерских односа са земљама Азијско-тихоокеанског региона. Ово су изјавили руски експерти поводом преласка дужности председавајућег у Азијско-тихоокеанском парламентарном форуму – АТПФ, Русији од 1. маја. Парламентарци земаља региона у јануару у Токију одобрили су нови програмски документ. Он претпоставља тешњу кооперацију законодавних органа у интересима […]

среда, мај 2, 2012 / 16:01

Москва је добила нови полигон за истицање иницијатива за развој партнерских односа са земљама Азијско-тихоокеанског региона. Ово су изјавили руски експерти поводом преласка дужности председавајућег у Азијско-тихоокеанском парламентарном форуму – АТПФ, Русији од 1. маја.

Парламентарци земаља региона у јануару у Токију одобрили су нови програмски документ. Он претпоставља тешњу кооперацију законодавних органа у интересима јачања економске интеграције, мира, као и сарадње у осигурању нуклеарне безбедности. Предвиђена је активна сарадња парламената у борби против тероризма, незаконитог промета наркотика и организованог криминала. Приликом припреме овог пакета биле су узете у обзир многе жеље руске стране. На то је скренуо пажњу аналитичар Центра за азијско-тихоокеанска истраживања ИМЕМО РАН Вјачеслав Амиров:

Желимо да искористимо спољне инвестиције, страна знања, предности међнародне трговине за социјално-економски развој региона. За партнере су привлачни пре свега наши ресурси – природни, туристички. Постоје могућности да се граде различити узајамно корисни логистички ланци, који везују Русију са земљама региона. Напоре парламентараца допуњује то што Русија чини као домаћин самита АТЕС у Владивостоку. Он ће бити одржан у септембру. Тамо имамо своје приоритете – развој сарадње у енергетици, у сфери науке, међу образовним установама.

Као председавајућа АТПФ Русија планира да доприноси јачању законодавне базе ради заједничке борбе против заједничких опасности. Врло је важна и подршка сарадњи на јачању нуклеарне безбендости и спречавању разорних последица природних катаклизми.

Најважније је што ће председавање АТПФ Русији омогућити да се активније итегрише у Азијско-тихоокеански регион, убеђен је експерт Института за Далеки исток РАН Андреј Володин:

Занимљиво би било размислити о укључивању Русије у зону слободне трговине у Азији. Она је започела стварањем заједничког тржишта са АСЕАН, којем се постепено прикључују Кина, Јапан и Република Кореја. САД својом западном обалом такође представља врло динамични део Азијско-тихоокеанског региона. Тачније за Русију се отварају битне могућности. Али она, наравно, треба да покаже политичку вољу за нову стратегију развоја, стратегију форсираног економског напретка. Уверен сам да ће све то помоћи Русији да се органичније и доследније уклопи у систем односа у Азијско-тихоокеанском региону.

АТПФ је формиран у јануару 1993. године. Данас је у саставу форума 25 земаља. Ново заседање форума ће бити одржано 2013. у Владивостоку. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *