Русија: Пресуде за неонацисте

Московски Војни суд осудио је јуче 13 руских неонациста на казне затвора у распону од осам година условно до доживотне за 27 убистава из мржње, покушаја убистава и планирања терористичког акта, преносе агенције. Сви осуђени су били припадници Национал-социјалистичке уније (НСО) Сјевер, огранка НСО коју је руски Врховни суд забранио у фебруару 2010. као екстремистичку […]

уторак, 12 јула, 2011 / 06:21

Московски Војни суд осудио је јуче 13 руских неонациста на казне затвора у распону од осам година условно до доживотне за 27 убистава из мржње, покушаја убистава и планирања терористичког акта, преносе агенције.

Сви осуђени су били припадници Национал-социјалистичке уније (НСО) Сјевер, огранка НСО коју је руски Врховни суд забранио у фебруару 2010. као екстремистичку организацију, јавила је руска новинска агенција Итар Тас.

Лидер организације Лев Молотков и још четири члана НСО Сјевер осуђени су на доживотни затвор. Седморица припадника осуђена су на казне од 10 до 23 године затвора, а један на осам година условно, јер се нагодио са тужилаштвом.

Осуђеници су углавном мушкарци у двадесетим годинама, а међу њима је и једна жена. Они су се сви изјаснили као дјелимично криви.

Суд је утврдио да је та група између 2007. и 2008. нападала углавном тамнопуте мигранте са руског Кавказа и Централне Азије, као и Африканце и људе из југоисточне Азије, који су у Русију долазили у потрази за послом.