Русија: Прелазак на љетње вријеме штеди енергију

Прелазак Русије на "љетње” вријеме позитивно ће се одразити на рад електроенергетског система у земљи, изјавио је предсједник управе компаније "Системски оператор – централна диспечерска управа Јединстваног енергетског система Русије”, Борис Ајујев.

понедељак, 28 марта, 2011 / 19:12

Русија је, по његовим ријечима, у 2009-2010. при преласку на љетње рачунање времена уштедила до три милијарде киловат-сати струје и 3.500 мегавата капацитета, а исти резултати се очекују и у 2011, пренијела је агенција Прајм-Тас.

Прелазак на љетње вријеме ће омогућити да се смањи потрошња угља у термоелектранама, које највише загађују човекову околину, за приближно 1,3 милиона тона, што ће допринијети да се емисије штетних гасова у атмосферу смање за 70.000 тона, указао је Ајујев.

Укупне руске емисије тих гасова из термоелектрана на угаљ на 1.000 мегавата инсталисане снаге износе 165.000 тона годишње.

"Све то говори да ће прелазак на љетње рачунање времена имати очигледно позитиван утицај на руски енерго-систем. Љетње вријеме ће омогућити да се циклус сунчеве свјетлости поклопи с периодом главне људске активности”, нагласио је Ајујев.

Русија је у ноћи 27. марта последњи пут помјерила казаљке на часовнику сат унапред. Од сада ће за стално остати у том "љетњем” времену и неће прелазити на зимско рачунање времена.

Љетње рачунање времена је у Русији по први пут увела Привремена влада 1. јула 1917. године, а помјерање казаљки на сату укинуо је декретом предсједник Руске Федерације Дмитриј Медведев 8. фебруара ове године.Оставите одговор