Русија прави гасни картел, по узору на ОПЕК

Русија жели да закључи споразум са највећим произвођачима гаса и формира нешто налик нафтном ОПЕК-у (Организацији држава-извозница нафте), пишу “Ведомости”.

понедељак, 6 јула, 2020 / 13:00

По мишљењу Москве, то је потребно како би се стабилизовале цијене горива.

Како пише лист, за формирање гасног ОПЕК-а заинтересована су најмање два федерална чиновника: министар енергетике Александар Новак и његов замјеник Анатолиј Јановски. Оба су недавно говорила да треба осигурати стабилност на свјетском тржишту гаса.

Као једна од опција разматра се трансформација већ постојећег органа – Форума држава-извозника гаса, на чијем челу се налази Рус Јуриј Сентјурин. Претпоставља се да би он у новом својству могао добити овлашћења да води заједничку за неколико држава политику у сфери производње и продаје гаса, преноси Спутњик.

Повод за ову иницијативу је послужила ситуација посљедњих мјесеци на глобалном гасном тржишту. Многи експерти је оцјењују као катастрофалну. Због пада потражње, као посљедица пандемије корона вируса, топле зиме у Европи и препуних складишта, цијене су на неким тржиштима постале најниже за посљедњу деценију.

Тако, у мају се квота на британском тржишту НБП спустила до осам фунти за милион британских топлотних јединица. Од тада, оне не могу да порасту, иако аналитичари сумњају у перспективе повећања цијена на дугорочном плану. Почетком јула европска гасна складишта су била напуњена око 80 одсто. Саговорници листа претпостављају да ће ниске цијене подстаћи превознике да купују гориво, што ће довести до потпуног искоришц́ења резервоара вец́ у августу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *