Русија: Позитивне мисли прије лета у свемир

Руски космонаут Антон Шкаплеров рекао је данас да троочлана руско-америчка посада има позитивне мисли током припрема за полазак у мисију ка Међународној свемирској станици (МСС). Мисија је одгођена на два мјесеца након неуспјелог лансирања беспилотне свемирске летјелице "Прогрес" у августу. За неуспјех је окривљена грешка у производњи због чега је бачена сумња и у будућност […]

недеља, новембар 13, 2011 / 20:02

Руски космонаут Антон Шкаплеров рекао је данас да троочлана руско-америчка посада има позитивне мисли током припрема за полазак у мисију ка Међународној свемирској станици (МСС).

Мисија је одгођена на два мјесеца након неуспјелог лансирања беспилотне свемирске летјелице "Прогрес" у августу.

За неуспјех је окривљена грешка у производњи због чега је бачена сумња и у будућност летова са људском посадом, јер је горњи дио ракете "Сојуз", која превози терет у орбиту, сличан оном који користе астронаути.

Све препреке су отклоњење након што је ракета "Прогрес" успјешно лансирана 30. октобра.

"Немамо црне мисли и имамо пуно повјерење у нашу технологију", рекао је Шкаплеров новинарима на космодерому "Бајконур у Казахстану, гдје се он и његове колеге Рус Анатолиј Иванишин и астронаут америчке агенције за свемирска истраживања (НАСА) Ден Барбенк припремају за полетање.

Њихова ракета "Сојуз" требало би рано ујутро да полети и да пристане уз МСС два дана касније.

Астронаути ће стићи на МСС у вријеме када се друга трочлана посада враћа на Земљу. Трочлана посада са МСС враћа се 21. новембра и да њихове колеге нису стигле на вријеме, МСС би остала без људске посаде по први пут за скоро 11 година.

Руске ракете "Сојуз" једина су веза ка МСС јер је НАСА у јулу завршила са програмом спејс шатла. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *