Русија помаже уређивање Светосавског храма

МОСКВА – Митрополит волокалмски Московске патријаршије Иларион Алфејев потврдио је Русија спремна да помогне у унутрашњем уређивању Светосавског храма у Београду, објављено је на сајту Руске православне цркве. Митрополит Иларион је у изјави Радио Русија рекао да је такву спремност пренио предсједнику Србије Борису Тадићу приликом недавног боравка у Београду. "Ради се о једном од […]

недеља, 10 априла, 2011 / 21:31

МОСКВА – Митрополит волокалмски Московске патријаршије Иларион Алфејев потврдио је Русија спремна да помогне у унутрашњем уређивању Светосавског храма у Београду, објављено је на сајту Руске православне цркве.

Митрополит Иларион је у изјави Радио Русија рекао да је такву спремност пренио предсједнику Србије Борису Тадићу приликом недавног боравка у Београду.

"Ради се о једном од највеличанственијих православних храмова у свијету, највећем на Балкану. Важно је да унутрашње уређење буде у складу са његовом величином", рекао је митрополит, који је и шеф одјељења Московске патријаршије за спољне односе.

Он је истакао да српска страна жели да унутрашње површине буду прекривене мозаиком у византијском стилу, што је веома сложено, јер се ради о 17.000 квадратних метара површине.

"За тај пројекат по размјерама без преседана, потребна су велика средства. Познато је да један квадрат стаје двије до двије и по хиљаде евра, што значи да би пројекат стајао 40 милиона евра", оцијенио је митрополит Иларион.

Да би се толика средства скупила, потребни су велики напори, рекао је митрополит Иларион и додао да су предсједник Русије Дмитриј Медведев и премијер Владимир Путин у више наврата истакли спремност руске стране да учествује у финансирању.

Он је рекао да пројектовање мозаика, у византијском стилу, захтјева вријеме, и да је у томе могућа сарадња српских и руских стручњака, а да у Русији, али и другдје, постоје стручњаци који су у стању да израде и изведу такав пројекат.