Русија направила интернет независан од америчког надгледања

У Русији је у петак ступио на снагу Закон о "Рунету", руском интернету који ће бити заштићен од евентуалне америчке блокаде. Руски специјалисти су, тако, испунили постављени задатак да направе систем који неће бити под контролом САД и који ће моћи ће самостално функционише.

субота, 2 новембра, 2019 / 14:17

Није тајна да је Америка преко својих сервера контролисала функционисање комплетног система интернета. Да би могао да функционише интернет у случају погоршања односа Русије са САД, руски интернет оператери крајем септембра почели су да монтирају неопходну опрему како би се осигурао стабилан рад "Рунета". Тестирање апаратуре је направљено у више региона Руске Федерације у сарадњи са савезном службом за надзор комуникација Роскомнадзор и Федералном службом безбједности (ФСБ).

Критичари закона кажу да ће он омогућити већи надзор корисника интернета од стране руских обавјештајних агенција. Закон захтјева од провајдера да инсталирају опрему која би могла усмјерити руски веб-саобраћај кроз тачке које контролише држава.

Експерти за информациону безбједност са чувеног Московског техничког универзитета "Баумана" кажу да ће Русија постати сасвим независна од цијелог свијета у случају да се искључе главни сервери њених ресурса који се налазе у другим државама. И тада ће интернет у Русији наставити нормално да функционише на простору Руске Федерације.

Убудуће ће Русија захваљујући сопственој опреми, серверима и доменима државне структуре, бити заштићена. Штету, ипак, могу имати грађани и приватне компаније чије су базе података на страним серверима.

Руски стручњаци за компјутерске технологије тврде да нови закон неће наштетити руским грађанима који користе интернет. Не ради се о цензури већ о способност државе да управља руским сегментом интернета. Администратори ће моћи да мењају структуру саобраћаја, контролишу саобраћај и блокирају неке услуге за своје запослене.

У оквиру новог закона Русија ће добити механизам за администрацију руског сегмента интернета, у погледу промета саобраћаја и садржаја, доступности ресурсима и блокирања оних који су забрањени за дистрибуцију на територији Русије.

Иначе, закон о "Рунету" предсједник Путин је потписао почетком маја, а њиме је предвиђено стварање Центра за праћење и управљање комуникационом мрежом за јавну употребу, који ће обезбјеђивати доступност телекомуникационих услуга у Руској Федерацији у свим ванредним ситуацијама и координисати напоре оператери у таквим ситуацијама.

Закон, између осталог, предвиђа стварање у Роском надзору (Државној служби за надзор комуникација, информационих технологија и медија) Центра за праћење и управљање комуникационом мрежом за јавну употребу, који ће обезбјеђивати доступност телекомуникационих услуга у Руској Федерацији усвим "ванредним" ситуацијама и координисати напоре оператера у таквим ситуацијама.9 КОМЕНТАРА

 1. … „у сарадњи са савезном службом за надзор“ …
  Узивајте гледати смутина сваки дан јер је он ваш неприкосовени тата и зна најбоље шта је добро да вас направи још више заосталим. У епп паузама, маша и вук, наравно. Сибир се поново настањује.

 2. Нешто нисам упратио реакције русофила послије догађаја када је руски војник убио осам других војника. То је било недавно.

  Убица је био муслиман. Занимљиво је да ни једна оптужба није ишла ка томе да је ријеч о муслиманском екстремисти. Нарочито ме чуди да то нису урадили данкерусланд-Срби, који су специјалци за те ствари, а ја знам и зашто.

  Наиме, да се повела та дискусија онда би неко можда упитао, а колико има муслимана у руској војсци?

  Данкерусланд-Србин би се нашао у небраном грожђу јер не зна проценат, а ако зна онда му је још грђе.

  Морао би превалити преко уста да данас 40 посто руских регрута јесу муслимани.

  Немам ништа против тога, али хоћу да то знају и православни талибани.

  Ето толико о руском интернету.

 3. Твој избор…

  Шупкољупци су хтјели да силују тог војника, а они их је због тога побио (његова изјава у исказу).

  Поставља се сада и други питање (ако је истина да их је због тога побио), а оно је откуд толики шупкољупци у руској војсци?

  Можда би ти зато радије са њима…

 4. Оно што је остало прилично непримјећено,вјероватно због силне галаме која је долазила из долине, је неслагање Меркелове са Макроновим ријечима. Мекелова се није сложила да је НАТО у колапсу.

  БиХ и ИСИЛ није ни поменула што се може различито тумачити.

  Ја тумачим да би она рекла нешто и пртив тих Макронових ријечи када би мислила да Макрон није у праву.

  https://www.dw.com/bs/drastične-riječi-emanuela-makrona/a-51163581

  1. Mislim da je Makron izgovorio ono što mu Hrvatska i Kolinda serviraju.
   Koriste svoju poziciju što su na vještački način ubačeni u NATO i EU i vjerovatno seru svoje priče o predziđu kršćanstva da izvuku donacije i pomoć na fukarsku priču.
   Svakome u Republici Srpskoj mora biti jasno da će svu potencijalnu terorističku gamad koja se nekaznjeno vraća iz ISIL-a kao da su bili na specijalizaciji ista ta Njemačka, Francuska i Hrvatska kada to njima bude odgovaralo ponovo usmjeriti na srbe kao i 1992.