Русија лансирала први сателит за праћење временских прилика на Арктику

Русија лансирала први сателит за праћење временских прилика на Арктику

недеља, 28 фебруара, 2021 / 22:46

Како се наводи у саопштењу из Роскосмоса, ракета "Сојуз 2.1б" која носи сателит "Арктика-М" лансирана је у јутарњим сатима са космодрома у Бајконору у Казахстану.

Шеф свемирске агенције, Дмитриј Рогозин, у објави на Твитеру наводи да је лансирање ракете протекло без већих проблема, али да су велику опасност представљали временски услови на простору Казахстана.

"Био сам забринут због овог лансирања више него иначе. Вјетар је био тако јак да је чак и наш ‘Сојуз-2’ био на граници издрживљости. Међутим, ракета као и њен контролни систем, сјајно су поднијели метеоролошке прилике", наводи Рогозин.

Сателит "Арктика-М" ће прикупљати метеоролошке податке са Сјеверног пола што ће помоћи да временске прогнозе буду прецизније, као и проучавању временских прилика у тој области која у последњих неколиго година због наглог отапања леда брине многе свјетске научнике.

Поред тога што ће сателит осматрати подручје Арктика, односно Арктичког океана, из Роскосмоса додају да ће "Арктика-М" надгледати временске прилике на осталим дијеловима Земље.

Сателит ће имати високо елиптичну орбиту која пролази високо изнад сјеверних географских ширина што ће јој омогућити да надгледа сјеверне предјеле током дужег периода прије него што прође са друге стране.

Према свемирској агенцији, сателит ће моћи да надгледа и биљежи снимке Арктика сваких 15 до 30 минута, што сателити који орбитирају изнад Земљиног екватора не могу континуирано да прате.

Роскосмос је такође рекао да ће сателит бити у могућности да преноси позиве упомоћ са бродова, авиона или од људи у удаљеним областима у оквиру међународног сателитског програма за трагање и спасавање ‘Коспас-Сарсат’.

Међутим, из Роскосмоса додају и да ће за ефикасно праћење свакодневних временских прилика на Земљи, бити потребан још један сателит. Лансирање другог сателита "Арктика-М" планирано је за 2023. годину, наводе из Роскосмоса.

Подручје Арктика представља једно од најважнијих економских подручја за Русију с обзиром на то да се овде налазе и огромне залихе нафте и плина.