Русија: Кудрин поднио оставку

Руски предсједник Дмитриј Медведев прихватио је оставку министра финансија Алексеја Кудрина, након што је овај одбио да ради у влади за коју се очекује да ће је предводити актуелни предсједник Русије 2012. године. "Поднио сам оставку и моја оставка је прихваћена", рекао је Кудрин Ројтерсу. Портпарол Медведева рекао је да је руски предсједник потписао оставку […]

уторак, 27 септембра, 2011 / 06:46

Руски предсједник Дмитриј Медведев прихватио је оставку министра финансија Алексеја Кудрина, након што је овај одбио да ради у влади за коју се очекује да ће је предводити актуелни предсједник Русије 2012. године.

"Поднио сам оставку и моја оставка је прихваћена", рекао је Кудрин Ројтерсу.

Портпарол Медведева рекао је да је руски предсједник потписао оставку Кудрина.

Медведев је данас раније рекао да Кудрин треба да поднесе оставку након што је одбацио учешће у наредној влади, коју ће водити актуелни предсједник.

"Чини ми се да су то неодмјерене изјаве и не могу се ничим оправдати. Нико не може поништити дисциплину и хијерархију", истакао је Медведев.

Он је додао да ако се Алексеј Леонидович не слаже са политиком предсједника онда постоји само један пут, а то је оставка.

Кудрин је рекао раније да ће одбити позицију у новој руској влади, чак и ако му понуде јер "ту за њега нема мјеста због непомирљивих разлика" са предсједником Дмитријем Медведевим.

Он је додао да се кључна тачка неслагања са Медведевим своди на инсистирање предсједника да Русија повећа издвајања за војску и наоружање.

Према Уставу Русије предсједник нема овлаштења да разрјеши дужности министра финансија, али може то учинити на приједлог премијера. Предсједник, такође, нема овлаштења да распусти владу.

Одлазак Кудрина окончаће најдужи стаж једног министра финансија у групи осам индустријски развијених земаља /Г8/ током којег је задобио поштовање инвеститора због оштрог става о фискалној политици.