Русија и Украјина се договориле о транзиту нафте

КИЈЕВ – Русија и Украјина су јуче парафирале оквирни споразум о транзиту нафте, којим се утврђују узајамни односи двије стране, изјавио је у Кијеву руски министар енергетике Сергеј Шматко. Украјински министар енергетике Јуриј Бојко је најавио да би споразум о транзиту руске нафте преко територије Украјине могао бити потписан "отприлике за мјесец дана". Он је […]

четвртак, октобар 28, 2010 / 09:12

КИЈЕВ – Русија и Украјина су јуче парафирале оквирни споразум о транзиту нафте, којим се утврђују узајамни односи двије стране, изјавио је у Кијеву руски министар енергетике Сергеј Шматко.

Украјински министар енергетике Јуриј Бојко је најавио да би споразум о транзиту руске нафте преко територије Украјине могао бити потписан "отприлике за мјесец дана".

Он је објаснио да је споразум планиран на пет година и да предвиђа обим транспорта од око 25 милиона тона, а да ће појединости и технички услови бити договарани накнадно.

Раније је један извор у украјинској влади изјавио да се с потписивањем тог документа отеже због неријешених питања која се тичу гаранција за обим транспорта нафте, објављено је на сајту Финмаркет.ру.

Према руском министарству енергетике, руске нафтне компаније сматрају да је транспорт нафте преко Украјине неисплатив због високих украјинских дажбина и постојања капацитета за транзит нафте преко руске територије у правцу Новоросијска, најважније руске луке на Црном мору.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *