12:44 Тужилаштво БиХ "преузело" случај Давида Драгичевића, али не истражује убиство, него повреду службене дужности12:34 Мјешовити тим: Министрица Давидовић обишла фудбалере са Дауновим синдромом12:30 Је ли могуће да ће коначно неко одговарати: Вишковић тражи одговорне за уништење 1.300 вакцина у Приједору12:19 Република Српска и Покрајина Војводина - специјално и паралелно управљање отпадом (провјерите јесу ли портпароли то добро превели у загради)09:59 Гробар-лопаташ: Кловн Инцко на сахрани Јована Дивјака09:36 Фолклор у Хрватској: Јесте ли згрожени?08:18 Стоп лицемјерју: Српска и Србија се слажу са Хрватским поштама!19:21 ПДП након партијског састанка тражи од Вишковића да одговори да ли се Влада РС кришом задужила 800 милиона КМ17:05 Никола Дабић: Срдачан поздрав из Републике Српске за Шејлу Камерић16:46 Какву је приредбу припремила администрација Градског Сина Драшка за 22. април?

Русија: Домаћи софтвер обавезан у свим справицама

Русија је усвојила нови закон који ће обавезивати произвођаче паметних телефона, рачунара и паметних телевизора да своје уређаје испоручују купцима у Русији са инсталираним софтвером који се производи у Русији.

четвртак, 5 децембра, 2019 / 13:41

Приједлог закона одобрио је раније ове године доњи дом руског парламента, а званично га је у понедељак потписао предсједник Владимир Путин, преноси Ројтерс.

Законодавци тврде да ће закон, који ће ступити на снагу 1. јула 2020., помоћи руским технолошким компанијама да буду конкурентније својим западним ривалима а потрошачима ће понудити право на избор домаћих алтернатива.

Закон долази у тренутку када Русија уводи све веће контроле над својом дигиталном инфраструктуром. Почетком новембра ступио је на снагу такозвани закон о "сувереном интернету" који влади даје могућност да ограничи саобраћај на руском интернету. Почетком ове године Гугл је почео да уклања сајтове из својих претрага на захтев руске владе, а власти су такође покушале, са делимичним успјехом, да забране Телеграм у земљи након што је компанија одбила да им преда енкрипцијске кључеве.

Руска влада тек треба да сачини комплетан списак уређаја на које ће се примјењивати нови закон, као и да се изјасни о софтверу домаће производње који ће морати да се инсталира на њима. Раније ове године, Ројтерс је извијестио да је Маил.ру разговарао са Хуавеијем о преинсталацији његовог софтвера на телефонима компаније.

Иако ће произвођачима уређаја и даље бити дозвољено да испоручују преинсталирани софтвер произвођача који нису из Русије, многи су забринути због тога што би овај потез руских власти могао да натјера неке компаније да напусте руско тржиште. Удружење трговачких компанија и произвођача електричних уређаја за домаћинство и рачунарске опреме (РАТЕК) рекло је да на неким уређајима једноставно није могуће инсталирати софтвер руске производње и да би неки произвођачи могли да напусте тржиште, умјесто да се труде да се усагласе са новим законом.Оставите одговор