Русија: Добар принос житарица и поврћа, а тиме и извоз!

Русија ће ове године остварити принос житарица од 85 до 90 милиона тона, колико је и планирано, док се извоз житарица ове године прогнозира на нивоу од 20 до 23 милиона тона, изјавила је руски министар пољопривреде Јелена Скриник. Скриникова је констатовала да су сада на свјетском тржишту цијене на прихватљивом нивоу, зато је Русији […]

уторак, 23 августа, 2011 / 20:01

Русија ће ове године остварити принос житарица од 85 до 90 милиона тона, колико је и планирано, док се извоз житарица ове године прогнозира на нивоу од 20 до 23 милиона тона, изјавила је руски министар пољопривреде Јелена Скриник.

Скриникова је констатовала да су сада на свјетском тржишту цијене на прихватљивом нивоу, зато је Русији повољно да продаје житарице у иностранству.

Пољопривреднике је у овој години обрадовао и род поврћа од 13 милиона тона, што је за милион тона више него прошле године, јавља "Глас Русије".

Према ријечима руског министра пољопривреде, ипак ситуација у повртарству изазива забринутост, јер је превелики увоз поврћа из иностранства, пошто је сваки пети краставац или парадајз на руској тезги страни, а као друго Русија превише зависи од увозног сјемена помоћу кога руски пољопривредни произвођачи гаје две трећине поврћа.

Јелена Скриник је саопштила да нови програм развоја сјеменарства предвиђа финансијску подршку за куповину од руских произвођача елитно сјеме, минерално ђубриво, хемијска средства за заштиту усјева.

Руским компанијама биће пружена и помоћи у модернизацији база за сјеменарство.

Министарка Скриник је подвукла да је ради даљег ефективног развоја гране потребно разрадити нове сорте и хибриде повртарских култура, увести у производњу савремене технологије, као и машине које чувају ресурсе.Оставите одговор