Рушиће се наплатне кућице у Гламочанима

Искористите преостало вријеме и провозајте се кроз наплатне кућице које је држава направила из чисте обијести.

среда, 25 фебруара, 2015 / 15:05

Директор ЈП Аутопутеви РС Душан Топић рекао је  да ће вјероватно бити демонтиране наплатне кућице које су раније постављене на магистралном путу Бања Лука – Градишка, а у надлежности су предузећа "Путеви Републике Српске”.

Дирљив је Топићев покушај да изразом "демонитрати" – као да је у питању монтажна барака или лего коцкице  – умањи срамоту "Путева", Министарства саобраћаја и веза и бившег министра Чубриловића.

Наплатне кућице у Гламочанима су објекат за који је држава потрошила неколико милиона марака, а када је саграђен, министар који је био задужен за ову област је славно изјавио: "Кућице су направљене без знања министарства", као да су зидане у прашуми Перућици, а не на најпрометнијој саобраћајници у Републици Српској.

Министарство и Путеви РС су од срамоте ћутали, избјегавајући да изусте директан одговор на питање шта ће бити са наплатним кућицама које би наплаћивале путарину од БЛ до Лакташа и у супротном смијеру.

Чудесна судбина наплатне рампе у Гламочанима

#Изазов наплатних кућица: Шта ће бити са рампом у Гламочанима?

Необично указање на путу Бања Лука – Клашнице (ВИДЕО)

Почиње наплата путарине на аутопуту

Предузеће "Аутопутеви Републике Српске” од марта ће почети са наплатом путарине на дијелу аутопута Градишка – Бањалука, на наплатној станици Јакуповци, за чије опремање је из властитих средстава уложено 1,2 милиона марака, рекао је директор овог предузећа Душан Топић.

Он је прецизирао да ће цијена путарине износити од двије до 2,5 марке.

"На наплатној станици Јакуповци у току је груба монтажа опреме која би требало да буде окончана до краја ове седмице, док је идуће седмице у плану радна проба и практична обука људи који ће радити на наплати путарине”, рекао је Топић данас новинарима, након што је обишао радове на овој наплатној станици.

Он је додао да ће само на почетку наплате у функцији бити отворени систем наплате путарине, који подразумијева једну главну пролазну рампу на аутопуту, која се налази у мјесту Јакуповци.

"Са порастом обима саобраћаја, отворени систем биће замијењен затвореним системом, па ће наплатне рампе бити постављене на свим прилазима аутопуту”, појаснио је Топић.

Вођа пројекта из Института "Михајло Пупин” Златомир Дамјановић рекао је да најмодернији систем који се инсталира на наплатној станици Јакуповци омогућава плаћање путарине у готовини и електронски.

Дамјановић је мапоменуо да је идентичан систем наплате путарине инсталиран у Србији, Црној Гори, те у Федерацији БиХ на аутопуту Сарајево-Зеница и према Мостару.0 КОМЕНТАРА