Руси за дијалог умјесто независног Курдистана у Ираку

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвао је данас власти ирачког Курдистана на дијалог с Багдадом да би се избјегло јављање нових „извора нестабилности“ у региону.

понедељак, 23 октобра, 2017 / 18:29

„Ми разумијемо тежње курдског народа које се тичу јачања њиховог идентитета… Али сматрамо да испуњење тих тежњи може бити спроведено једино путем дијалога с ирачком владом“, навео је Лавров на конференцији за новинаре с ирачким колегом Ибрахимом ал-Џафаријем.

Лавров је рекао да треба „узети у обзир значај курдског питања на регионалном нивоу да би се избјегло стварање других извора нестабилности у региону“.

Нешто више од три недјеље послије спорног референдума о независности ирачког Курдистана, ирачка војска је за 48 сати заузела готово сва подручја која су курдски борци постепено преузимали од 2003, посебно у нафтом богатој провинцији Киркук, и тако изазвали велику политичку кризу у Курдистану.

Москва је, упркос значајним економским интересима у Курдистану, од почетка кризе изражавала подршку територијалном интегритету Ирака.

„Желим да још једном потврдим наше поштовање ирачког суверенитета и територијалног интегритета и нашу посвећеност рјешавању свих евентуалних проблема путем дијалога који укључује све етничке и вјерске групе“, рекао је шеф руске дипломатије.

Багдад је прошле недјеље, без помињања имена, оштро критиковао споразум руске нафтне компаније Росњефт с властима ирачког Курдистана о новим пројектима производње нафте, што је назвао „флагрантним мијешањем у ирачке унутрашње послове“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *