Руси саставили листу непожељних Американаца, као одговор на исти потез САД

Русија је саставила листу Американаца које Москва сматра одговорним за кршење права руских држављана као одговор на америчке санкције поводом случаја Сергеја Магнитског, објавио је данас руски дневни лист „Комерсант“. То је московском листу саопштено из неколико извора. Вашингтон је крајем јула донио одлуку да уведе забрану издавања виза руским званичницима који су на било […]

среда, 10 августа, 2011 / 17:46

Русија је саставила листу Американаца које Москва сматра одговорним за кршење права руских држављана као одговор на америчке санкције поводом случаја Сергеја Магнитског, објавио је данас руски дневни лист „Комерсант“.

То је московском листу саопштено из неколико извора.

Вашингтон је крајем јула донио одлуку да уведе забрану издавања виза руским званичницима који су на било који начин могли бити повезани са смрћу правника Сергеја Магнитског који је умро у 37. години у московском истражном затвору.

Русија је тада упозорила да ће увести реципрочне мјере.

Лист наводи да је Москва реципрочно саставила листу и да се на њој налази више десетина Американаца, чији идентитет неће бити објављен.

Ријеч је америчким грађанима за које Москва сматра да су прекршили људска права у погледу руских грађана, међу којима је наводни руски трговац оружјем Виктор Бут, који је затворен у САД, наводи "Комерсант".

На руској листи могли би се наћи представници Америчке агенције за борбу против дроге коју су учествовали у хапшење Виктора Бута, кога у САД оптужују за нелегалну трговину оружјем и Константина Јарошенка, власника авиокомпаније "Роставиа" кога у Америци оптужују за шверц кокаином.

"Листа неће бити јавно објављена. Американци нису објавили своју листу те ни ми нећемо објављивати своју", изјавио је извор познат "Комерсанту".

Магнитски је као адвокат био консултант великог британског инвестиционог фонда "Хермитиџ капитал менаџмент", а оптужен је да је предложио формулу како да руска држава буде преварена.

Он је 11 мјесеци био у затвору под оптужбом да је избјегавао да плаћа порез. Магнитски је преминуо у болници московског затвора 16. новембра 2009. године од срчаних проблема, седам дана након подизања оптужнице Оставите одговор