Руси покренули плутајућу станицу на Арктику, Норвежани бијесни

Русија је данас званично покренула своју плутајућу станицу на Арктику, Сјеверни пол-2015. Замјеник руског премијера Дмитриј Рогозин, који је присуствовао церемонији, поручио је том приликом да је "Русији неопходно чврсто упориште на Арктику". Дошло је вријеме да Русија дође на Арктик и освоји га, "бар дио који је наше подручје одговорности", рекао је Рогозин. Долазак […]

недеља, 19 априла, 2015 / 22:31

Русија је данас званично покренула своју плутајућу станицу на Арктику, Сјеверни пол-2015.

Замјеник руског премијера Дмитриј Рогозин, који је присуствовао церемонији, поручио је том приликом да је "Русији неопходно чврсто упориште на Арктику".

Дошло је вријеме да Русија дође на Арктик и освоји га, "бар дио који је наше подручје одговорности", рекао је Рогозин.

Долазак Рогозина на норвешки архипелаг Свалбард, дан раније, у склопу покретања руске експедиције на Сјеверном полу, изазвао је реаговање норвешког министарства спољних послова, које је затражило од руске амбасаде у Ослу да пружи објашњење његове посјете.

Рогозиново име се налази на листи Европске уније, руских политичара и званичника којима је забрањено да уђу у ЕУ од марта 2014, а ова забрана дио је санкција које је ЕУ увела Москви због конфликта на истоку Украјине.

Иако Норвешка није чланица ЕУ, та нордијска држава се прикључивала свим рундама санкција против Русије и забране уласка руских званичника такође важе на њеној територији, навео је ТАС С.

"Прошао воз", написао је Рогозин на свом налогу на "Твитеру".

Рогозин је данас на покретању станице рекао да је почетком године, руски предсједник Владимир Путин донео одлуку да се оформи комисија за развој Арктика.

"Ова чињеница показује да руководство земље, предсједник и влада поклањају посебну пажњу развоју региона и јачању позиције наше државе у тој области", рекао је замјеник руског премијера.

Рогозин је додао да је важно да зна шта је неопходно како би се проширили ресурси поларних станица, чиме би Русија заиста могла да заузме чврсто упориште у региону Арктика.

"Некоме то може да се свиди или не, али то је њихов проблем. Најважнија ствар за нас је да нама то одговара и да је корисно за нашу државу", навео је Рогозин.

Плутајућа станица Сјеверни пол-2015 функционисаће неколико мјесеци, наводе научници.

Отварање станице означава обнову руског програма плутајућих станица који је суспендован у љето 2013, пошто је станица Сјеверни пол-40 морала да буде евакуисана.

Архипелаг Свалбард, или Шпицберген, налази се у Сјеверном леденом океану између 76. и 80. паралеле, а његов међународноправни статус одређен је Свалбардским споразумом из 1920. године.

Овим споразумом утврђен суверенитет Норвешке на тој територији, која је раније сматрана ничијом, а државе-потписнице, међу којима је и Русија, добиле су право да равноправно учествују у експлоатацији природних ресурса и територијалних вода.

Парламент Норвешке је резолуцијом из 1947. године признао је да је бивши СССР држава која има нарочите економске интересе на архипелагу Свалбард, а Русија је та права наслиједила после распада Совјетског савеза 1991. године.Оставите одговор