Руси објавили неке податке о новом ракетном систему С-500

Систем С-500, кога називају и "убицом сателита", први је ПВО и ПРО систем који ће моћи да уништава противничке сателите у ниској орбити, али и да штити земљу од напада из космоса.

четвртак, 26 марта, 2020 / 21:43

"Систем је у стању да уништава не само аеродинамичке циљеве (авионе, хеликоптере и друге ваздушне циљеве), него и балистичке циљеве, крстареће ракете. Ако смо раније говорили о силазном делу — то се односи на С-400, онда С-500 може уништити циљеве у узлазном и средњем делу трајекторије лета балистичке ракете. При том, систем може да уништи мету на висини од 200 километара и има домет до 600 километара. Оружје може да уништи противсателитске системе или директно сателите у ниској орбити. Још једна одлика ових система је висока заштићеност", истиче војни експерт Сергеј Хатиљев.

С-500 озбиљна претња НАТО

Систем може да детектује и истовремено уништи до 10 балистичких суперсоничних циљева, који лете брзином до седам километара у секунди.

Ракетама С-500, како тврде руски експерти, не могу да побегну ни стелт авиони, попут поноса америчког ратног ваздухопловства Ф-22 и Ф-35, ловаца пете генерације.

Ипак, већина техничких карактеристика С-500 за сада остаје државна тајна.

Тренутно се у Русији завршава тестирање појединачних елемената моћног противваздушног ракетног система нове генерације С-500 "Прометеј", кога западни медији виде као озбиљну претњу НАТО-у.

Очекује се да ће серијске испоруке руској војсци почети 2025. године и да ће овај систем постати један од кључних елемената противракетне одбране Русије.

"Тренутно се ради на систему лансирне опреме, ракета и система за управљање. Увођењем овог комплекса створићемо ракетну одбрану великих чворишта, административних центара, а то ће бити основа војне-космичке одбране целокупне територије земље", рекао је за Спутњик Сергеј Хатиљев, војни експерт и бивши начелник Команде за специјалне намене ПВО и ПРО руског Ратног ваздухопловства.
Генерални директор Конструкторског бироа за специјалну машиноградњу Владимир Долбенков је рекао да су за снаге ПВО и ПРО стручњаци направили агрегате ваздушно-ракетног система нове генерације "Триумфатор-М", а да је следећа фаза тестирање система у целости.

Како је прецизирао, тренутно се завршава тестирање лансирног система, саставних делова вишенаменског локатора и локатора ПРО, опремљена шасија за борбени контролни центар и транспортне јединице за радарски систем за рано упозоравање.

С-500 "Прометеј" није за продају

Експерти подсећају да је ракетни систем земља-ваздух С-500 "Прометеј" потпуно нова генерација универзалног комплекса далеког домета и пресретања у ваздуху с повећаним потенцијалном противракетне одбране.

По својим карактеристикама систем С-500 "Прометеј" значајно ће превазилазити свог претходника С-400 и амерички систем "Патриот".

"Ако за друге системе кажу да немају аналоге, а то је често само слоган, онда о систему С-500 то могу потврдити сви водећи стручњаци, укључујући и западне и већ су дали такву процену", рекао је Хатиљев.
За разлику од система С-400 које је Русија продала Кини и Турској и за који су заинтересоване многе земље, најновији С-500 Москва не планира да у догледној будућности продаје "ни за какве паре".

(Спутњик)1 КОМЕНТАР

Оставите одговор