Руси не могу дезинфиковати по Мостару, ипак су они војска, а БиХ држава

Долазак руског тима за пружање медицинске помоћи Универзитетској клиничкој болници Мостара, који је требао данас, доћи у Босну и Херцеговину, одгођен је до даљњег, јер трочлано Предсједништво БиХ треба да се одреди о томе.

субота, 2 маја, 2020 / 00:03

Наиме, проблем се створио јер је провјерама утврђено да је ријеч о војном возилу и медицинским војним техничарима. У Министарство иностраних послова БиХ, а потом и у Министарству одбране БиХ су у четвртак истакли да нису надлежни за давање дозволе уласка оружаним снагама друге државе у БиХ.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић затражио је од Амбасаде Русије у Сарајеву пружање медицинске помоћи Универзитетској клиничкој болници Мостара, након чега је најављено је да ће руска медицинска екипа 1. маја ући у Босну и Херцеговину.

Министарству иностраних послова у Савјету министара БиХ нотом се обратила Амбасада Руске Федерације у БиХ којом се тражи дозвола уласка на територију БиХ за "24 члана медицинског тима и пет специјализованих војних БАХ возила за деконтаминацију и дезинфекцију".

Министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић је захтјев Амбасаде Русије у БиХ прослиједила министру одбране БиХ Сифету Поџићу, који је навео да Министарство одбране није надлежно да даје дозволу за улазак оружаних снага друге државе на простор БиХ.

За улазак руске медицинске екипе на простор БиХ неопходна је сагласност Предсједништва БиХ.

ХДЗ: Скреће се пажња са муљажа

ХДЗ БиХ сматра да је недопуштање да тим руских медицинских стручњака за дезинфекцију уђе у ФБиХ "провидно скретање пажње са стварних афера, као што је нетранспарентна набавка респиратора буџетским средствима".

Из те странке наводе да је на основу позитивног искуства Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањој Луци затражен долазак у Универзитетску клиничку болницу Мостар истог руског хуманитарно-медицинског конвоја помоћи, који је у протеклој седмици боравио у БиХ.

"У овим захтјевним околностима и напорима, председавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић захваљује свима који су вољни дати и дају допринос како здравственим, тако и свим другим установама и институцијама у БиХ које директно учествују у борби против пандемије вируса корона, било то у Сарајеву, Бањој Луци, Мостару или било којој другој средини", истиче се у саопштењу.Оставите одговор