Руси као Кинези, ми као… шта?

Више од 100 породица из руског града Апатити (Апатиты) могли би у блиској будућности да се преселе за стално у Шведску.

понедељак, 28 јуна, 2010 / 12:50

Више од 100 породица из руског града Апатити (Апатиты) могли би у блиској будућности да се преселе за стално у Шведску.

Уз њихову помоћ власти ове скандинавске државе желе да побољшају демографску ситуацију и да подмладе радно-активно становништво које убрзано стари.
Да се Руси позову на пресељење предложили су чланови општине Сорселе, малог града на сјеверу Шведске.

Овај градић у скандинавској провинцији у коме живи око 2.800 људи, у посљедње вријеме се нашао у буквалном смислу на ивици изумирања: млади одлазе, становништво стари и нема ко да ради.

Кроз 10 година по процјени локалних власти, број становника може се смањити на пола.
— Ситуација је таква да у наш град треба да дођу нови људи иначе нећемо преживјети, — признаје Руне Товетјерн, представник локалне власти у Сорселе и један од аутора пројекта пресељења.

Избор руског града Апатити није случајан. Са градићем Сорселе, по речима Товетјерна, овај град има старе пријатељске односе. А и Руси не морају да се навикавају на сурову климу сјевера.

Руски општинари негодују

У сљедећих десет година власт шведског градића се спрема да прими више од 100 руских породица. Али уз услов: да кандидати за пресељење морају да имају децу и да буду квалификовани стручњаци. У Сорселеу је, наиме, велики мањак медицинских радника, учитеља, економиста, инжењера и техничара. Швеђани обећавају да ће све досељенике научити језик, те да ће добити станове и пристојну плату.

Али у администрацији града Апатити на овај пројекат се гледа скептично.

— На којој оснви они очекују пресељење Руса? — пита се помоћник за штампу градоначелника Алексеј Мазуров.

— Ни финансијског, ни законодавног основа на државном нивоу, ова идеја нема у Шведској.

Без обзира на то, у Русији се нашло доста присталица ове идеје. И не само међу житељима Апатитија. По речима Мазурова, "170 породица од Сахалина до Калининграда већ напада шведску амбасаду у Москви са питањима о условима пресељења".

Чека ли и нас у РС таква судбина?

Обзиром на катастрофално демографско повлачење српског народа, уз одбијање да се проведе попис наредне године, ствари су које нас оправдано могу усмјеравати у правцу закључка да је ситуација већ сада таква, само ми то не знамо.

Не види се да су власти Српске или Србије, донијеле и једну конкретну мјеру да се спријечи изумирање становништва, одлив образоване и висококвалификоване радне снаге, те талената уопште. Једини проблем у нашем случају је што не посједујемо ни висок животни стандард, те се наше становништво већ исељава у Шведску, те не би били атрактивни ни људима из ледено хладних руских провинција, уколико би жељели да нам градови не опусте.Оставите одговор