Руси 7 километара од украјинског "пута живота" за јединице у Донбасу

Јединице руске армије врше операције на правцу насељеног мјеста Курахово у ДНР, те је након офанзивне акције заузето мјесто Красногоровка. Уколико успију кренути даље ка западу и заузети мјесто Курахово, то ће бити велики логистички оперативно-стратешки проблем за ОСУ.

субота, јун 15, 2024 / 21:09

Сада су створена кљешта за обухват украјинских јединица између већ поменуте Красногоровке и Георгијевке. Испред Курахова, остало је још само насељено мјесто Максимилијановка.

Уколико Курахово буде заузето од стране Руса, избиће на магистралу Т0504, о којој данас пише и њемачки Билд, називајући је "путем живота". Пресијецањем тог путног правца, дошло би до проблема са снадбдијевањем Часовог Јара из правца Дњепра.

То је стање западно од Маринке, а западно од Авдејевке је такође слична ствар. На фронту код Очеретина, гдје су руске јединице имале успјеха и пробиле одбрану у Новоалександровки, те ставиле под контролу већи дио насељеног мјеста Новопокровка. Било је бојева сјеверно од Соледара, али по руским изворима, уз ограничене тактичке успјехе.

Далеко смо од било каквог јуриша на Харков

Све очи су, дакако, усмјерене на сјевер, односно Харковски правац, гдје је дошло до значајније промјене линије фронта, заправо формирања новог ратишта, које Генералштаб ОСУ сада мора да закрпи.

Велики дио успјеха руских јединица, не тако драматичних, али на једном добро укопаном фронту и фактички полуровоском рату гдје су помијерања ријетка и пуно коштају, дугује се отварањем овог, сјеверног, Харковског фронта. Из простог разлога, што је дошло до пребацивања дијелова јединица, или читавих јединица ОСУ, које су онда ослабиле одређене правце.

Тај потез у овом рату, изазвао је прекретницу барем у смислу тога да је дошло до динамичнијег стања широм фронта. Мада ова операција сјеверне групе руске војске у СВО, угрожава Харков, таман колико и стално држање мостобрана у мјесто Кринки у Херсонској области, угрожава Скадовск и Крим.

Средином маја смо имали још најаву из украјинског врха, да се ОСУ повлаче на погодније позиције у мјестима Липци и Волчанск. То не значи да су они напустили та мјеста, него се борбе и даље воде у њима. Већ најмање двије седмице имамо стабилизацију фронта на овом правцу и то је далеко од било какве приче о јуришу на Харков.

За то вријеме у позадини НАТО…

Ипак, и са друге стране фронта, у дубокој позадини Европске уније, односно НАТО, дешава се озбиљна пукотина, која је сада већ обликована. То је много битније за овај ратни сукоб, јер он стаје у оном тренутку када оно што се назива флоскулом "колективни Запад" обустави економску и војну помоћ властима у Кијеву.

То се за сада неће десити, али је јасно да пукотина већ сада јасно иде на правцу Будимпешта – Братислава, гдје се појављују политичари који брину о интересима своје земље, а не намјерама бирократије у Бриселу. Тако је Виктор Орбан данас одбацио глобу од стране Европске комисије упућене Мађарској, у висини 200 милиона евра + 1 милион дневно, због, како је он рекао, "заштите европских граница". Поставио је и отворено питање, да ли то значи "да су илегални имигранти важнији Бриселској бирократији од сопствених грађана ЕУ"?

У исто то вријеме, усљед политичких промјена и доласка на премијерску позицију Роберта Фица у Словачкој, имамо изјаву да је бивши министар одбране Јарослав Нађ, од својих насљедника под истрагом и да ће бити поднијета пријава за чин издаје, због предаје ловачких авиона совјетско/руске производње Миг-29 Украјини. Заправо Нађ је лишио земљу комплетне ПВО, која је нестала у истом правцу, а да ни за борбене авионе, ни ПВО системе, није добила адекватну и обећану замјену.

Словачка је, практично, земља која не може ни покушати да заштити свој суверенитет на небу.

Руска позадина трпи ударе далекометним системима

Осим учесталих напада ракетама, посебнона ПВО системе на Криму, по свједочењу америчких званичника системима АТАКМС (Army Tactical Missile System). Лансирају се са добро изрекламираних америчких ракетних бацача Химарс и ОСУ их употребљавају јер је њихов максимални домет 300 километара, уз велику прецизност, од војноекономских вијести из руске позадине, најбитнија је да је Московска берза престала трговати доларима и еврима.

Наравно, није то нешто што ће спријечити остале, изузимајући Фицу и Орбана, да и даље шаљу оружје и новац Владимиру Зеленском, који, да то подсјетимо, више нема по законима тзв. западне демократије, ни В.Д. овласти предсједника Украјине.

Што се Запада тиче, наставиће се накрцавање Украјине ПВО системима и далекометним ракетним системима, ваздушним, морским и подморским дроновима; као би покушали неутралисати главну руску предност у овом рату, а то је примјена паметних, односно крилатих бомби.

Посебно из породице ФАБ, што су прерађене класичне авиобомбе којима су додата крила и систем за навођење, односно УПАБ Д-30 СН, које су од почетка развијане као крилате навођене бомбе и посједују и реактивни мотор, што им још више повећава домет и њихово бацање прије уласка у опсег ПВО система ОСУ.

Ових дана је потврђена и примјена руских ракета Х-101 са касетним пуњењењем, као одговор на могуће размјештање Ф-16 на територији Украјине.Оставите одговор