Рупел: Договору Словеније и Хрватске кумовала Америка

Бивши словеначки министар иностраних послова Димитриј Рупел тврди да је арбитражни споразум Словеније и Хрватске донесен под притиском Американаца, те да је у преговарачком процесу Америка "све вријеме давала предност Хрватској". Рупел је за недјељник "Репортер" истакао да је споразум с Хрватском "једна од хипотека" владе Борута Пахора. Рупел је навео да дипломатске биљешке које […]

уторак, октобар 4, 2011 / 07:48

Бивши словеначки министар иностраних послова Димитриј Рупел тврди да је арбитражни споразум Словеније и Хрватске донесен под притиском Американаца, те да је у преговарачком процесу Америка "све вријеме давала предност Хрватској".

Рупел је за недјељник "Репортер" истакао да је споразум с Хрватском "једна од хипотека" владе Борута Пахора.

Рупел је навео да дипломатске биљешке које је недавно открио сајт "Викиликс" откривају да је премијер Словеније Борут Пахор пристао на арбитражу због америчког притиска. Притом се опозиција, на челу с Јанезом Јаншом, супротстављала арбитражном споразуму, који је одвојио питање граничног спора од хрватских приступних преговора с ЕУ.

Лист наводи да би Рупел опет могао постати министар иностраних послова, ако на пријевременим изборима 4. децембра побиједи Јаншина Словеначка демократска странка.

Рупел ипак сматра да је још могуће постићи билатерални споразум с Хрватском о граничном спору мимо арбитраже.

Арбитражни споразум који су потписали Пахор и Косор предвиђа да гранични спор ријеши петерочлани арбитражни суд, али има и клаузулу према којој би се арбитража могла прекинути ако обје стране постигну међусобни билатерални споразум. Хрватски приступни споразум с ЕУ у словеначком парламенту ће морати бити ратификован двоструком већином.Оставите одговор