Румунија: Почиње градња америчке базе-ракетног штита

У Румунији данас званично почиње градња војне базе која ће бити састави дио америчког пројекта противракетног штита за Европу, саопштено је из румунског Министарства иностраних послова. Градилиште, које се налази у јужној румунској области Девеселу, данас ће посјетити предсједник Румуније Трајан Басеску и замјеник америчког министра одбране Џејмс Милер, наводи се у саопштењу које је […]

понедељак, 28 октобра, 2013 / 12:00

У Румунији данас званично почиње градња војне базе која ће бити састави дио америчког пројекта противракетног штита за Европу, саопштено је из румунског Министарства иностраних послова.

Градилиште, које се налази у јужној румунској области Девеселу, данас ће посјетити предсједник Румуније Трајан Басеску и замјеник америчког министра одбране Џејмс Милер, наводи се у саопштењу које је објављено на вебсајту Министарства.

Званичан почетак радова биће обиљежен у 11.45 часова.

Амерички министар одбране Чак Хејгел рекао је да ће база бити изграђена упркос несугласицама Вашингтона и Москве по том питању.

Стара ваздухопловна база Девеселу биће реконструисана и прилагођена ради распоређивања америчког ракетног система одбране.

Портпарол Пентагона Џорџ Литл рекао је 19. октобра да ће база бити оперативна до 2015. године.

Учешће Румуније у ракетној одбрани НАТО биће дио друге фазе Европског постепеног адаптивног приступа, који се састоји од четири фазе.Оставите одговор