Румунија: Парламентарци изгласали супер-имунитет

Стотине Румуна марширало је данас протестујући због приједлога закона којим се повећава имунитет посланика од процесуирања за корупцију. Око 600 људи окупило се у центру Букурешта узвикујући "Уједињени спасићемо Румунију". Они су пробили кордон полиције и упутили се у правцу зграде владе блокирајући саобраћај. Према приједлогу закона, чланови парламента више неће бити предмет истраге у […]

недеља, 15 децембра, 2013 / 20:54

Стотине Румуна марширало је данас протестујући због приједлога закона којим се повећава имунитет посланика од процесуирања за корупцију.

Око 600 људи окупило се у центру Букурешта узвикујући "Уједињени спасићемо Румунију". Они су пробили кордон полиције и упутили се у правцу зграде владе блокирајући саобраћај.

Према приједлогу закона, чланови парламента више неће бити предмет истраге у вези са корупцијом у случајевима као што су злоупотреба положаја или сукоб интереса, јер им се мијења статус.

Ове промјене, које је парламент прихватио у рекордном времену и након кратке дебате, изазвале су оштре критике предсједника земље Трајана Басескуа, опозиционих политичара, продемократских група и западних дипломата због "поткопавања владавине права".

Румунски парламент гласаће наредне седмице и о приједлогу закона о амнестији који ће омогућити политичарима који су осуђени на затворске казне због корупције да не иду у затвор.0 КОМЕНТАРА

 1. Srpska je Obećana zemlja, zemlja Dembelija, raj za ološ političarski.
  Samo kod nas mogu da rade kao nigdje na svijetu ono što je nezamislivo u bilokojoj državi svijeta.
  Kod nas je je uslov da budeš političar da kradeš, lažeš, kindnapuješ ljude, uzimaš harač, ….
  A, još ako imaju sudske presude, to je siguran znak da ti je obezbijedjena visoka funkcija.

  Veći kriminalac, veća funkcija!

 2. Код нас је све три пута горе,код нас политичари немају потребу да се бламирају таквим законима.
  Код нас политичар када усере до краја богатији за још једну истрагу и подигнуту оптужницу,иде у јавна предузећа да се мало одмори у дебелом хладу.

  http://youtu.be/MM64ynWN5BQ

Оставите одговор