Руменка и Гинис: Пихтије од 19 метара

РУМЕНКА – У мјесту Руменка недалеко од Новог Сада направљен је чувени српски специјалитет пихтије дугачке 19 метара, чиме је наметнута најозбиљнија кандидатура за сврставање у Гинисову књигу рекорда. Руменчани, мајстори справљања овог укусног "дрхтавог" гурманског специјалитета, за пихтије су утрошили двије ораније по 1.100 литара воде, као и и више од тоне свињског меса, […]

недеља, 6 марта, 2011 / 11:44

РУМЕНКА – У мјесту Руменка недалеко од Новог Сада направљен је чувени српски специјалитет пихтије дугачке 19 метара, чиме је наметнута најозбиљнија кандидатура за сврставање у Гинисову књигу рекорда.

Руменчани, мајстори справљања овог укусног "дрхтавог" гурманског специјалитета, за пихтије су утрошили двије ораније по 1.100 литара воде, као и и више од тоне свињског меса, језика, буткица, глава, ногица, као и кожура без масти.

Да би пихтије добиле и коначни, препознатљиви шмек, мајстори су у њих ставили и 20 килограма мркве, бијелог и црног лука, те рена без ког се овај специјалитет не може замислити.

Пихтије за "Гиниса" справљене су и у сласт поједене на традиционалној руменачкој "Пихтијади", манифестацији у част тог специјалитета, одржаној током викенда у присуству бројиних туриста и гостију.

У Турији, мјесту у војвођанској општини Србобран, мајстори кобасичарског заната недавно су направили кобасицу свјетску рекордерку дугачку 2.027 метара.0 КОМЕНТАРА