Рудници на Косову: Узеће их Америка, а даће мало и Србији

Сједињене Америчке Државе ускоро би могле да преузму већински дио акција свих рудника на Косову и Метохији на које Србија има тапију, док би Србији остало 49 одсто власништва у рудницима, пише “Информер”. Лист, на основу извора блиских администрацији САД, пише да је посао уговорио министар природних ресурса Милан Бачевић током прошлонедељне посјете америчкој држави […]

уторак, 12 марта, 2013 / 10:33

Сједињене Америчке Државе ускоро би могле да преузму већински дио акција свих рудника на Косову и Метохији на које Србија има тапију, док би Србији остало 49 одсто власништва у рудницима, пише “Информер”.

Лист, на основу извора блиских администрацији САД, пише да је посао уговорио министар природних ресурса Милан Бачевић током прошлонедељне посјете америчкој држави Илионис и да би, према том споразуму, Србија остала сувласник 49 одсто акција тих рудника.

Ријеч је о нацрту споразума, који би касније требало да се преточи у финални уговор између двије државе, а чиме би практично биле поништене спорне приватизације које су радили косовски Албанци и њихова агенција за приватизацију, отимајући и продајући српску имовину.

Пресједник скупштинског Одбора за КиМ, Милован Дрецун, каже за “Информер” да је ријеч о једном од приједлога за могућу сарадњу.

“Ово се, прије свега, колико знам, односи на “Трепчу”. Ако посао с Илиноисом успије, то би било сјајно за Србију и њене грађане. Приштини би се прво оспорило право да располаже имовином рудника, а та имовина била би враћена у надлежност Србије. Ова сарадња допринијела би и у политичком смислу, јер би се тако показало да Косово није независна држава”, рекао је Дрецун.

Александар Вулин, директор Канцеларије за КиМ, каже за “Информер” да Србија не признаје приватизацију на Косову.

“Ту приватизацију радила је само једна нација. Оно што у овом тренутку могу да кажем, јесте да држава располаже имовином на простору јужне покрајине. Ма како да се том имовином буде располагало у неком будућем периоду, гарантујем да ће то бити у државном интересу и у корист наших грађана”, нагласио је Вулин.

Директор “Трепче” Јован Димкић није желео за “Информер” детаљније да прича у вези са овом темом.
“Још нема званичних информација из министарства о овоме, због чега ништа не бих коментарисао док се не озваничи документима”, рекао је Димкић.

Оливер Ивановић, бивши државни секретар, међутим сматра да је овакав споразум нереалан, као и да је једини начин да се спријечи отимање имовине излазак пред међународне судове.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *