Рубини: Свјетска економија губи дах, пропаст 2013.

Угледни амерички економиста Нуриел Рубини, који је међу првима најави глобалну рецесију, изјавио је да глобална економија губи дах и би се 2013. могла догодити „савршена олуја“ која ће избрисати свјетске економске и монетарне системе. Он је пронашао болне тачке најјачих светских економија, од Кине и Јапанаа до САД и Европе и предвидео да би […]

четвртак, јун 16, 2011 / 19:28

Угледни амерички економиста Нуриел Рубини, који је међу првима најави глобалну рецесију, изјавио је да глобална економија губи дах и би се 2013. могла догодити „савршена олуја“ која ће избрисати свјетске економске и монетарне системе.

Он је пронашао болне тачке најјачих светских економија, од Кине и Јапанаа до САД и Европе и предвидео да би се због даљих ломова све једноставно могло урушити, преносе агенције.

"Америчка стопа незапослености у мају је порасла на 9,1 одсто и то је знак да глобална економија губи дах. У исто време, америчка влада ствара милијарде долара буџетског дефицита само ове године", објавио је Рубини.

Он је оцијенио да је реструктуирање дуга Грчке, Ирске и Португала оптеретило европску економију, а рат против Гадафија постаје све скупљи.

Ни у Јапану није боље, трећа економија света склизнула је у последњем кварталу у рецесију након цунамија и нуклеарне кризе у Фукушими.

Кина ће се суочити са слабијим економским растом, већом инфлацијом и пумпањем вриједности некретнина, а Робини је процијенио да ће доћи до масовне ненаплативости кредита и да ће се банкарски систем у Кини, због преоптерећености, једноставно урушити.

"Све ово, плус неки локални рат, може избрисати свјетске економске и монетарне системе", закључио је Рубини.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *