Рубалкаба поднио оставку

Потпредсједник шпанске Владе Алфредо Перез Рубалкаба поднио је данас оставку на ту функцију како би се концентрисао на предстојећу предизборну кампању и покушај да постане премијер умјесто Хозеа Луиса Родригеса Запатера. Општи избори заказани су за март сљедеће године, али се очекује да ће бити одржани раније, у октобру или новембру. Запатеро је већ изјавио […]

петак, 8 јула, 2011 / 20:04

Потпредсједник шпанске Владе Алфредо Перез Рубалкаба поднио је данас оставку на ту функцију како би се концентрисао на предстојећу предизборну кампању и покушај да постане премијер умјесто Хозеа Луиса Родригеса Запатера.

Општи избори заказани су за март сљедеће године, али се очекује да ће бити одржани раније, у октобру или новембру.

Запатеро је већ изјавио да се неће кандидовати за трећи премијерски мандат. Популарност владајуће Социјалистичке партије је у опадању због велике незапослености и Владиних мјера штедње.

Очекује се да ће социјалисти званично потврдити да је Рубалкаба њихов главни кандидат на предстојећим изборима. Анкете показују да би опозициона Народна странка могла да освоји убједљиву побједу.

Гласачи су казнили социјалисте на локалним изборима у мају, па је владајућа странка тада забиљежила свој најгори резултат на локалним изборима у посљедњих неколико деценија.

Истраживања показују да социјалисти заостају за народњацима за десет до 14 одсто.