РТРС у част Ђурђевдана – наравно латиницом

Фронтал.СРБ већ близу деценију указује на то да је Српска постала антипод својим оснивачким циљевима, посебно у сфери медија и културне политике. Овдје указујемо како национална ртв-кућа поново и програмски користи латиницу.

недеља, мај 6, 2018 / 11:08

Док је плакат приложен уз позив медијима на српском језику и писму, те са енглеским преводом, РТРС-ово одјељење за промоције поново доказује да пише програмски опредјељено искључиво латиницу.

Све то не би било никакав проблем, када би иста та медијска кућа престала да подиже љествицу и одређује ко је "прави Србин" а ко је "издајник". При том, тешко да има веће издаје својих програмских и оснивачких начела, када за један фестивал који се сваке године одиграва на новогенерацијско-хајдучкосастаначки дан, значајан и из религиозно-славских, али и прапаганских мотива и времена, као беочуг буђења природе из зимског сна, и коначног надвладавања прољећа.

Но, да је брига за српску културу и поготово писмо, само једна од предизборних лажи свих политичких опција у Српској, па тако и владајућих турбосрба, указује још један прилог који су поводом извјештаја Српске СавБезу Уједињених народа послали потрошачи буџета, задужени за промоцију рада Владе Српске и њој подређених институција.

У Влади Српске, као што смо већ неколико пута доказали, пишу искључиво латиницом, па онда то пресловљавају приликом слања саопштења. У овом случају су опет заборавили, па исказали своје право "србољубно" и "заштитничко" лице.

Срећан Ђурђевдан свима који славе – латиницом!7 КОМЕНТАРА

 1. Одајем признање овом порталу на томе што је једини ћирилички на левој страни Дрине који пише само ћирилицом, као и на томе што својим деловањем држи отвореним питање писма. Наведено тим пре, што је готово никакво интересовање читалаца поводом нестајања ћирилице из јавног живота.
  Пред самим штампањем је књига „ИЗДАЈА ЋИРИЛИЦЕ спроведеним увођењем и хрватске латинице у српски правопис“, коју сам написао заједно са социологом проф.др Зораном Милошевићем и проф. Владиславом Ђорђевићем.
  ФРОНТАЛ оправдано указује да национална кућа РТРС програмски користи латиницу, а ја бих додао и политички, јер је опредељење за писмо искључиво политичко питање ( по учењу легендарног и генијалног правника и социолога академика Радомира Лукића). У поменутој књизи сам писао да ова хрватска латиница има две главе : једну у српском правопису, а другу међу политичарима. Касно је да поправљам књигу, али сада мислим да постоји и трећа латиничка глава. Њу чине школовани Срби изван политике и лингвистичке струке , којима је до ћирилице стало колико и до лањског снега. Питање је да ли би за њих вредела она порука Св.Владике Николаја :“Ако сте учени, будите и паметни“, али ми се чини да лингвисти и политичари могу да преводе Србе у латинство управо зато што су ови трећи никакви. Да макар само ћуте, ни по јада. Њихов предводник је проф.др Мило Ломпар , већ и по томе што је у својој култној књизи „Дух самопорицања“ написао да Срби поред ћирилице имају и своје контактно или гранично писмо – латиницу. Обашка то што он врло често излази у јавност са ставом да је главни проблем Срба остајање у титоизму, па онда сам себи скаче у стомак ставом да Срби имају два писма. Ко се имало служи логиком разумеће да је латиница као симбол југословенства, србохрватства и братства и јединства и убачена у српски језик 1954.г. политичком одлуком да би заменила ћирилицу као симбол српства. Односно, нема препознатљивијег и већег остатка титоизма у Срба од ове хрватске латинице. Рецензент Ломпарове књиге академик Коста Чавошки је написао да Ломпару припада непролазна слава због увођења појма интегралне културе којом се и латиница прибраја Србима, а уопште не помиње последице присвајања латинице – губитак ћирилице. И што је нагоре, по Ломпару , латиницу су Срби примили спонтано, као да није било њених забрана и разних насиља у комунизму . Такву и толику неистину није написао још ниједан Србин, а Ломпар фигурише као драгуљ српске патриотске интелигенције.
  Потребно је износити у јавност срамоту Владе која пише хрватском латиницом, али није и довољно. Неефикасна ће бити свака одбрана ћирилице од Срба ако се не указује и на издају ћирилице српским правописом. Јер, ако они имају и своју латиницу, тиме је ћирилици одузет карактер српског националног симбола, она постаје само једно од два оруђа за писање српског језика, па као таква не може и не треба да опстане.

  1. Добро Ви Немања говорите али је , бар на медијима у Р. С. , битка против нашег језика и писма прешла у другу фазу. Прва фаза тј. битка против ћирилице у Срба а из разлога преузимања ,тачније отимања , од стране ‘рвата како би се преотела укупна историја и култура (нпр. теза о „хрватској ћирилици“ па „ћирилица“ на Чоколиндином рукаву када је примила АВ-а , итд.) прешла је у другу фазу а то је увођење акцената из ‘рваЦког „новоговора“ у наш језик. Страшно је слушати новинаре и спикере на радио и ТВ станицама који , да би се показали „свјетскима“ , искривљују наш језик до бесвјести употребом „кроатизама“ и њихових „новоакцената“.

 2. На „Фронтал“ се тихо увукао (као што се прдеж тихо извуче из гаћа) Серђо Тартуф. Тартуф по оној „крмећој печурки“ што расте испод земље. И као што под француском верзијом овог имена (које сам мало прилагодио) по Србији пљује и псује све СРБско , одабрао је и овај „једини ћирилични сајт западно од Дрине“ да пљује и псује. Ономад је , нисам га гледао јер ми дође мука од таквих , гостовао у Загребу на ХРТ-у и растопио се као сладолед од количине културе и латинице (па и католичанства) која га је оплахнула. Послије тог гостовања му жлијезде луче енормне количине пљувачке а из дна душе , која осјети благодати католичког благослова , навиру му псовке и увреде које само језуита и унијата може смислити.
  Шта рећи на све ово? Па ништа. Чекати једноставно да га , као и многе Тартуфе прије њега , изрује и поједе крмад.

  П.С.

  Скоро да заборавих. И нека га обљубљује онај чију је слику у Сарајеву љубио.

 3. По чему си полуписмен ако пишеш само ћирилицом? Да ли су сви остали народи који званично пишу само једним писмом, полуписмени? Нису. Свако чува своје, тако би и ми требали. Зашто да одбацујемо вијекове традиције и културно наслеђе? Латиница којом ти пишеш никад није била српска и крајње је непотребна у српском језику, поред ћирилице која му савршено одговара. Једно слово, један глас. Поздрав за Фронтал.

  1. Ниси ми одговорио по чему си полуписмен ако пишеш само ћирилицом? И зашто се неко мора одмах етикетирати као параноидни, ратнохушкачки нарцисоид ако брани ћирилицу? Да ли можеш фино да пишеш, без тих саркастичних коментара? Ћирилица јесте била забрањена и у Аустроугарској и у НДХ, а за вријеме комунизма у великој мјери и замјењена латиницом. Мислим да овде нико не жели рат, нити има нешто против латинице као писма. Само мислимо да јој није мјесто у српском језику. Србији ћирилица данас дефинитивно није највећи проблем, поред економије и бијеле куге. Али је битно чувати ју.

 4. Дијете ми је кренуло у рату у први разред, учило је ћирилицу и латиницу, то су данас дјеца од 30 година, сви оба писма одлично знају, значи, исто као дјеца за вријеме СФРЈ.

  Данас је иста ситуација.

  Лично пишем ћирилицом непрекидно од 06. 03. 1984 године, не зато што подцењујем латиницу, него зато што сам приликом потписа ћирилицом на чековној књижици од стране раднице у банци, моје комшинице Селвете упитан зашто сам се потписао ћирилицом.
  Питао сам је зашто?
  Каже, па сав свијет пише латиницом.

  Одговорио сам јој да од тог дана Никола Лазаревић више никад неће написати слово латиницом, знате да Ниџо држи ријеч.

  Што се тиче Фронтала, потпуно поштујем инсистирање да се сачува српско писмо, исто као што максимално подржавам настојања да се у свеколиком српском роду користи у свакодневној употреби ћирилица у Републици Српској и Србији,што апсолутно ни правно, ни морално не обавезује припаднике других народа који сматрају латиницу својим писмом.

  Шта је ту проблем,никога то не вријеђа, нека свако чува своју традицију, културу…………………….,

Оставите одговор