РТРС није покренула поступак против Михаиловића

Руководство РТРС се, изгледа, ни најмање не потреса тиме што, најблаже речено, постоји "основана сумња" да уредник информативног програма, Синиша Михаиловић, у слободно вријеме обавља послове за политичке странке.

среда, 20 јуна, 2018 / 18:17

Наиме, као што смо објавили раније, информације о закупу домена на коме је смјештен сајт Дневна доза Добоја, након скидања тајности, одвеле су до уредника информативног програма РТРС. За пријављивање адресе кориштени су Михаиловићев телефон и кредитна картица.

Иако је прилично невјероватно да би неко могао искористити број телефона и картицу, а да он то не сазна, реакције које су услиједиле су додатно потврдиле почетну сумњу. Умјесто да се Михаиловић јави као оштећени, "огласио се" сајт који се изругивао са наводима да иза њега стоји Михаиловић. У међувремену, сајт је угашен.

Михаиловић се није званично огласио ни демантовао своју умјешаност у организовање сајта, који је био дио кампање СНСД у Добоју. Било би очекивано да пријави злоупотребу својих података полицији, али се не зна да ли је то и учинио.

Оно што је Фронталу потврђено из РТРС јесте да није покренут дисциплински поступак, тачније један једини који је покренут у 2018. не односи се на Михаиловића.

Новинари информативне редакције по интерним правилима РТРС не могу обављати послове који су у вези са политиком. Раније је пар новинара добило отказ са РТРС, само због тога што су као најављивачи водили програм на предизборном скупу партија. Дакако, не оних који су тада били на власти. То данас не спречава знана лица са РТРС, да воде страначко-политичке скупове владајућих партија.

Постоје изузеци, када новинари затраже дозволу да учествују у некој врсти политичких активности. Уколико затраже сагласност, обично се постигне споразум по коме буду распоређени на радно мјесто попут архиве, те стога нису у "сукобу интереса" да истовремено извјештавају о политичарима и воде им кампању. Било је ситуација у којима су се и радници РТРС појављивали као кандидати на изборима.

Међутим, за ову причу је важно да је Михаиловић током спорног периода не само дио редакције, већ уредник информативног програма, а да за то вријеме тај исти информативни програм извјештава о активностима Дневне дозе Добоја.

Мало етичке етикеције на крају

Не би било лоше да се цитира мало и Етички кодекс, као нпр.:
Члан 22.
Уредничка одговорност
 
Најважнија одговорност новинара и уредника је осигурати да њихов рад буде усмјерен ка поштовању истине, као и права јавности да сазна истину.
 
Новинари ће у сваком тренутку обављати свој посао у духу праведности, истинитости и пристојности при сакупљању информација, извјештавању и представљању мишљења.
 
Плагијати, фалсификовање, намјерно прикривање важних чињеница, примање мита или услуга које би утицале на рад извјештача или уредника, најтежи су морални прекршаји ове професије.
Члан 26.
Криво предствљање

[…] Неетички је криво представљати нечији идентитет или намјеру и користити се махинацијама да би се дошло до информације за објављивање, осим у екстремним околностима и у законитој форми, када би објављивање ифнормације добијене на такав начин јасно служило јавном интересу. […]
 
Члан 38.
Тачност и фер изјештавање
 
ЈП РТРС неће објављивати нетачне, кривонаводеће искривљене материјале у виду снимака, фотографија, текстова или других материјала.
 
Снимци, прилози, фотографије и документи не смију бити фалсификовани и/или кориштени на кривонаводећи начин.
 
Новинарске информација не смију прикривати и/или задржавати било какве важне информације, чије би обзнањивање могло материјално утицати на тумачење објављеног извјештаја и разумјевање код гледалаца и слушалаца.


2 КОМЕНТАРА

  1. Gebels je mala maca.
    Moji su roditelji ozračeni gledanjem RTRS, ali gebelsovština daje rezultate.
    Garantujem da je svaki čovjek iznad 50 godina u Srpskoj doveden do maloumnosti njegovim radom.
    Ljudi slijepo vjeruju,možeš im pričati ili pokazati šta hoćeš Slinišine laži i izmišljotine pročitane na RTRS za narod su jedina istina.
    Zašto ovo kolektivno propadanje ovako dugo traje?