РТРС Лазанском исплатио 17,5 хиљада КМ, Ђаковићу 16 хиљада КМ

Јавно предузеће "Радио-телевизија Републике Српске” досад је Мирославу Лазанском исплатило 17.602,47 КМ по основу ауторског уговора, а Мати Ђаковићу 16.142,38 КМ зарађене плате.

уторак, 7 марта, 2017 / 17:52

Аутор: Стефан Мачкић

"Мирослав Лазански је на РТРС-у ангажован од марта 2016. године са ауторским уговором” за емисију "Лазански директно”. "За десет мјесеци 2016. године и први мјесец 2017. године, Мирославу Лазанском по основу ауторског уговора, исплаћено је укупно 17.602,47 КМ, односно мјесечно 1.600,22 КМ”, одговорили су ми из овог јавног предузећа након што сам им упутио захтјев за приступ информацијама на основу Закона о слободи приступа информацијама Републике Српске.

Наводе како у износ накнаде по том ауторском уговору "без додатних трошкова улазе и сви ексклузивни садржаји које Мирослав Лазански сними на терену као што су били материјали са Сиријског ратишта, те остали догађаји које прати Лазански.”

Обзнанили су и да су Мати Ђаковићу, запосленом у РТРС-у од јуна 2016. године, на име плате до сада исплатили 16.142,38 КМ – у просјеку 1.718,75 КМ мјесечно "уз обрачун минулог рада и топлог оброка”.

Напосљетку су ме обавијестили и како се "сви остали трошкови за емисије Лазанског и Ђаковића планирају […] буџетима емисија ’Лазански директно’ и ’Телеринг’, а износи се по емисији крећу између 100 и 200 КМ.”

Подсјећам, РТРС је претходно одбио да одговори на посланичко питање Клуба посланика Партије демократског прогреса. Иако су посланици тражили да их то јавно предузеће обавијести колико су новца грађана исплатили Лазанском, РТРС је одбио то да учини, тврдећи да та информација "представља лично примање Аутора”. Наравно, када је ријеч о приходима запослених у јавним органима, такве се информације морају објавити, што је потврдила и Агенција за заштиту личних података у Босни и Херцеговини.

Одговор РТРС-а у цијелости можете да прочитате у прилогу.