РТЦГ одговара кроз „Црногорски збор“: Нема литија – има короне!

Ево зашто је српство требало реаговати још прије 2006. године, када је на челу са Радио-телевизијом Црне Горе и све Полицијом, организовано протјерано српско писмо из државних установа Црне Горе.

уторак, 24 марта, 2020 / 21:09

Под насловом „РТЦГ не може бити пропагатор Амфилохијевих идеја и порука“, иста та РТЦГ, познатија као Миловизија, преноси ријечи НВО Црногорски збор, за коју је вјероватно мало ко и у Црној Гори чуо.

Но, без обзира што је и нама у Српској овака појава позната, односно да јавни РТВ сервис преноси ставове којекаквих порталоида и џепних организација за једнодневну употребу, ово је злоупотреба државних институција, које свега уз наводнике у наслову, крајње скривено поручује да ово не би требало да буде и званични став РТЦГ. А, довољан је летимичан преглед њихових вијести, да се утврди да јесте.

Заиста, поред онолико људи на литијама, које су прекинуте медијском најездом корона вируса и државним забранама које је Ђукановић једва дочекао, због чега поред наставе на телевизији, не би преносили и вјерске обреде? Не мора само српске цркве.

Интересантно је да из неког разлога овај пут не пишу само Митрополија црногорско приморска као иначе у програму РТЦГ, већ је стављају у скраћеницу и пишу „МЦП Српске православне цркве у Црној Гори“. Осим што одредница „Српска православна црква у Црној Гори“ уопште не постоји, те је ваљда циљ увести као „Руска православна црква у Украјини“ помињање српства је ту да би било јасно наглашено ко је негативац:

„РТЦГ не може бити пропагатор Амфилохијевих идеја и порука“

Након што је Национално координационо тијело за заразне болести донијело одлуку да се вјерски обреди у вјерским објектима обављају искључиво без присуства грађана, Митрополија црногорско приморска је јуче позвала Национално координационо тијело, Владу и Скупштину Црне Горе да посредују према РТЦГ како би се одвојио простор и вријеме њеног програма, ”да духовну и моралну жеђ за литургијским садржајем из црногорских цркава и манастира, вјерујући људи утоле пратећи богослужења путем телевизијских екрана”.

Овакав захтјев Митрополије изазвао је жестоко реаговање Невладиног удружења Црногорски збор које је у изјави за Дневне новине поручило митрополиту МЦП Српске православне цркве у Црној Гори Амфилохију Радовићу да би Јавни сервис могао да му изађе у сусрет једино поновним емитовањем документарне емисије “Свједок божје љубави” у којој је Амфилохије сам рекао све о себи, као и што мисли и осјећа према Црној Гори и Црногорцима.

“Умјесто да Амфилохије Радовић ових дана чита Јеванђеље и Свете књиге како би се дозвао памети, он не мирује. Позива Јавни сервис да му директно преноси литије из цркава и манастира. И тако, не само што не поштује одлуке Координационог тијела већ и даље пркоси. Докле? Зар му није било доста свега онога што је до сада погрдно и поспрдно изговорио о Црној Гори и Црногорцима? Због тога би, било гдје на свијету, био ухапшен или протјеран, а он и даље на њему својствен начин пркоси власти, држави и Црној Гори. Тражи да му се јавно преносе молитве и молебане. Какви молебани? Нема ниједне здравомислеће особе у Црној Гори, па ни у Србији која Амфилохијеве молебане и литије није оцијенила као параполитичко окупљање уперено против Црне Горе и свега што је црногорско”, каже за ДН један од оснивача Црногорског збора Божидар Јаредић.

Јаредић каже да је тешко остати миран на чињеницу да Амфилохије сједи у столици Светог Петра Цетињског на Цетињу.

“Измећар српског национализма, као што се добро зна, био се размахао по Црној Гори да кади и прекађује, гради и разграђује, скрнави културно историјске споменике, ратне зликовце проглашава за свеце, присваја и крчми туђу имовину, тргује и богати се, окупља невину дјецу, призива неразборите и све их трпа у загрљај српства. Постаје десна и лијева рука просрпских странака у Црној Гори, њихов лидер и спасоносни савјетник, све у једном циљу, да нестане Црне Горе и Црногораца, као 1918. И што би још хтио? Да му РТЦГ буде пропагатор таквих идеја и порука? Ако је и од Амфилохија Радовића-много је”, поручује Јаредић у име Црногорског збора.

У овом невладином удружењу, каже саговорник Дневних новина, сви јединствено поручују и Амфилохију и Јавном сервису, као и читавој црногорској јавности да РТЦГ треба још једном, а ако треба и још 10 пута, емитује документарни филм: “Свједок божје љубави”, посвећену Амфилохију Радовићу.

“Ту је он, без иједне ријечи новинарског коментара, сам рекао све о себи: што је, какав је, што мисли и осјећа, што су му циљеви. Зар не схвата да му се ТВЦГ на тај начин одужила за све што је ‘урадио’ за Црну Гору”, поручује Јаредић.Оставите одговор