РС: Све више љекара одлази у иностранство

Да ускоро неће имати ко да нас лијечи, иако се велики број младих одлучује на студиј медицине, од којих многи и успију да заврше овај факултет, тачна је "дијагноза”, због тога што здравственим установама у Српској недостају љекари специјалисти у готово свим гранама, а узрок томе је све већи број оних који одлазе у иностранство, […]

понедељак, 12 децембра, 2011 / 09:47

Да ускоро неће имати ко да нас лијечи, иако се велики број младих одлучује на студиј медицине, од којих многи и успију да заврше овај факултет, тачна је "дијагноза”, због тога што здравственим установама у Српској недостају љекари специјалисти у готово свим гранама, а узрок томе је све већи број оних који одлазе у иностранство, те лоша распоређеност запослених.

Према ријечима предсједника Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленка Гранулића, миграције запослених у здравству постале су уобичајен тренд на овим просторима.

– Наши љекари одлазе у Словенију, Словенци у Њемачку, а Нијемци у Шведску или Финску, јер су тамо боље плаћени. Међутим, Српска има проблем са недостатком специјалистичког кадра у готово свим гранама, а и онај кадар који постоји није равномјерно распоређен – истакао је Гранулић и додао да не постоје прецизни подаци о томе колико је љекара у посљедњем периоду отишло из РС.

Истакао је да је велики проблем и тај што у неким дијеловима РС има више одређеног кадра него што је потребно, а у неким га готово уопште и нема.

– Не могу да издвојим ниједну струку посебно, јер проблема има у свим областима. Проблем представља и школовање здравствених радника, гдје се многе медицинске сестре и техничари школују, иако није законски уређена њихова специјализација – истакао је Гранулић.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Бањалука Мирко Станетић рекао је да у Српској тренутно недостаје један број анестезиолога, радиолога, али и неких занимања са којима се до сада нисмо сусретали.

– Молекуларни биолози су кадар који РС нема. Нажалост, има биолога који нису припремљени за оно што савремена медицина очекује, али се и овај кадар може искористити уз додатне едукације – истакао је Станетић.

Према његовим ријечима, у нашим здравственим установама недостаје и искусних фармаколога и фармацеута.

– Једним дијелом нашим установама недостаје управљачке структуре, односно људи који се баве фармакоекономијом у здравству, а то је кадар који може на квалитетан начин израчунати шта је скупо, а шта је јефтино за здравствени систем – додао је Станетић.

Колико је забрињавајући број љекара у односу на број становника, показују и подаци Центра цивилних истраживања, који је прошле године урадио пројекат о квалитету живота у БиХ.

Тако на једног љекара у Бањалуци дође 2.700 становника, у Бијељини 1.050, а у Добоју 800.

– У Новом Сарајеву једног љекара посјећује 770, а у Палама 1.360 становника. У Требињу на једног љекара дође 960 пацијената – рекао је пројект менаџер ЦЦИ Синиша Бенцун.

С друге стране, годишње се у просјеку на медицинске науке упише више од четири хиљаде студената, што показују и подаци Завода за статистику РС, према којима је лани студиј медицине кренуло да похађа 4.809, а претпрошле године 4.293 студента.

Велики број је и оних који дипломирају на факултетима медицинских наука, па је тако лани њих 531 добило диплому, а у 2009. години 421 дипломац.

Ипак, да би се одшколовао један љекар у Српској, потребно је много новца.

– Школарина као школарина и није тако висока, јер на Медицинском факултету износи око 660 марака, али зато су ту разни трошкови, од књига, гдје свака кошта више од 100 марака, па до специјализације за коју је заиста потребна огромна свота новца – рекао је један од студената медицине у Бањалуци.

Директор Завода за запошљавање РС Милко Чолаковић рекао је да се на крају октобра ове године, на евиденцији Завода налазило 78 љекара и 108 стоматолога, док се на крају прошле године на бироу налазило 59 љекара и 99 стоматолога.

– У току ове године, запослено је 78 љекара и 61 стоматолог, док је током прошле године због запослења са евиденција Завода брисано 106 љекара и 58 стоматолога – казао је Чолаковић.

Плате

Гранулић је рекао да плате здравствених радника у Српској нису много мање у односу на земље у региону, осим у односу на Словенију, која је због тога и примамљива нашим љекарима.

– Љекар опште праксе у РС има мјесечна примања око 1.400, а специјалиста око 1.600 марака – казао је Гранулић и додао да медицинска сестра са 15 година радног стажа има око 800 марака примања.

Плата доктора у Словенији је око 3.500 евра, а за недјељна дежурства може се добити додатних 800 евра.

Број становника на једног љекара у РС

општине – становници

Бањалука 2.700

Пале 1.360

Бијељина 1.050

Требиње 960

Добој 800

Н. Сарајево 770