РС се самостално представља на Сајму књига у Лајпцигу

Република Српска представиће своје књижевно стваралаштво самостално на Сајму књига у Лајпцигу од 16. до 20. марта, иако је раније био предвиђен заједнички наступ са Федерацијом БиХ. Помоћник министра просвјете и културе Ирена Солдат-Вујановић рекла је да је у Српској донесена оваква одлука јер је потпуно измијењен првобитни концепт договорен са партнерима из Министарства цивилних […]

четвртак, март 10, 2011 / 20:00

Република Српска представиће своје књижевно стваралаштво самостално на Сајму књига у Лајпцигу од 16. до 20. марта, иако је раније био предвиђен заједнички наступ са Федерацијом БиХ.

Помоћник министра просвјете и културе Ирена Солдат-Вујановић рекла је да је у Српској донесена оваква одлука јер је потпуно измијењен првобитни концепт договорен са партнерима из Министарства цивилних послова БиХ и Министарства културе и спорта Федерације БиХ, те да је изненада најављено одржавање панел дискусија о ратовима на Балкану на којима не би учествовао нико из Српске.

"Схватили смо да смо некоме послужили само као чињеница да је покривена цијела БиХ, да би се рекло да БиХ треба да учествује на сајму, а у суштини се водио паралелни програм у коме ми нисмо имали право приступа", рекла је Солдат-Вујановић новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је намјера партнера из Српске била искрена и отворена за сарадњу, али да су обманути, те да је Министарство просвјете и културе одлучило да посредством Задужбине "Петар Кочић" Бањалука-Београд организује самостални наступ Српске.

Виши стручни сарадник за књижевност у Министарству просвјете и културе РС Данијела Павловић рекла је да ће за наступ на Сајму у Лајпцигу Министарство издвојити 10.000 КМ, а да ће Задужбина "Петар Кочић" Бањалука-Београд обезбиједити додатна средства.

"Комисија за избор и процјену књижевних манифестација издвојила је учешће на сајму у Лајпцигу као изузетно значајан с обзиром на чињеницу да је Србија земља у фокусу на овогодишњем Сајму и да је изузетно битно за Српску да се представе њени књижевници и књижевно ставаралаштво", рекла је Павловићева.

Она је додала да програм представљања Српске на сајму у Лајпцигу још није у потпуности припремљен, али да је за сада познато да ће на сајму наступити неколико књижевника из РС, те да ће бити представљене приповјетке Петра Кочића преведене на њемачки језик, као и већина других двојезичних издања из Српске.

Сајам књига у Лајпцигу други је по значају на њемачком говорном подручју послије франкфуртшког сајма и један од највећих у свијету на којем се окупи више од 2 000 излагача и 150 000 посјетилаца.

Сајам је од изузетног значаја за промоцију књижевног стваралаштва са подручја бивше Југославије, а након што су Хрватска и Словенија већ биле почасне гошће сајма, ово године ће то бити Србија.

БиХ је прошле године први пут наступила на сајму када су се заједнички представиле РС и ФБиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *