РС: Прошле године вани се лијечило мање пацијената него 2010.

На лијечење ван Републике Српске у прошлој години упућена су 7 242 осигурана лица, 2 500 мање него 2010, подаци су Фонда здравственог осигурања РС. Операције на отвореном срцу, сложенији захвати на оку и захтјевне интервенције у лијечењу дјеце најчешћи су разлози због којих осигураници Фонда здравственог осигурања траже наставак лијечења у некој од медицинских […]

четвртак, 12 јануара, 2012 / 10:13

На лијечење ван Републике Српске у прошлој години упућена су 7 242 осигурана лица, 2 500 мање него 2010, подаци су Фонда здравственог осигурања РС.

Операције на отвореном срцу, сложенији захвати на оку и захтјевне интервенције у лијечењу дјеце најчешћи су разлози због којих осигураници Фонда здравственог осигурања траже наставак лијечења у некој од медицинских установа ван граница Републике Српске.

Дугогодишња систематска улагања у здравствени систем, те увођење нових процедура у медицинским установама ипак су утицали на то да се из године у годину смањује број пацијената који лијечење настављају у установама ван Српске.

"Од 2006. године до данас у болнице у Републици Српској уведено је више од 300 нових процедура. Српска је половином прошле године добила Центар за радиотерапију на Универзитетско-клиничком центру у Бањалуци. Раније је радиотерапија била један од најчешћих разлога због којег су пацијенти упућивани ван Српске ", истичу у Фонду, преноси "Фокус".