РС: Приватна предузећа отпустила 8.000 радника

Приватна предузећа у Српској на крају септембра ове године запошљавала су око 120.000 радника, што је за око 8.000 мање него у истом периоду лани, док је истовремено број радника у јавном сектору повећан за 300, па је на крају деветог мјесеца у овој области било 70.458 запослених. Према подацима Завода за статистику РС, број […]

петак, 16 децембра, 2011 / 09:43

Приватна предузећа у Српској на крају септембра ове године запошљавала су око 120.000 радника, што је за око 8.000 мање него у истом периоду лани, док је истовремено број радника у јавном сектору повећан за 300, па је на крају деветог мјесеца у овој области било 70.458 запослених.

Према подацима Завода за статистику РС, број радника у задружном сектору у септембру ове године у односу на исти период лани смањен је за 290, док су мјешовита предузећа у истом периоду остала без 3.642 запослена.

У Српској су у септембру ове године радила 237.923 лица, док је у истом периоду прошле године било запослено 247.388.

– Највећи број запослених ради у управи и одбрани, те обавезном социјалном осигурању, и то 22.550 радника, а у односу на прошлу годину број запослених у овим областима повећан је за око 200. Велики број људи запослен је и у области образовања и то 20.152, а у односу на прошлу годину, број радника у овој области смањен је за око 500 – подаци су Завода за статистику.

Према овим подацима, најмање радника, и то њих 238, ради у рибарству, те у области вађења руде и камена, гдје је крајем септембра радило 5.105 људи.
Броз запослених смањен је и у прерађивачкој индустрији, и то за око 4.000, док је у областима трговине на велико и мало, поправку моторних возила, мотоцикала и предмета за личну употребу, без посла остало више од 3.000 запослених.

Економиста Вујо Вукмирица каже да у јавном сектору има довољно простора за смањење броја запослених јер су средства буџета ограничена.

– Потребно је смањити број запослених у јавним службама, а повећати број радника у производној области – казао је Вукмирица и додао да је незапосленост највећи проблем не само у Српској, него и у осталим земљама региона.

Према његовим ријечима, незапосленост ће бити главни проблем и у идућој години јер се очекује смањење привредних активности.

– Међутим, у 2012. години могло би доћи до већег запошљавања у пољопривреди, те у непроизводним дјелатностима за којима постоји потреба у Српској – рекао је Вукмирица.

Он је нагласио да се у Српској и у идућој години може очекивати додатно гашење приватних предузећа, а самим тим и додатно смањење броја запослених у њима.
Вукмирица је додао да би проблем незапослености требало рјешавати отварањем нових фирми, смањењем пореског оптерећења, али и каматних стопа на кредите предузећима.

У Заводу за запошљавање РС казали су да је крајем октобра ове године на бироима био евидентиран 150.971 незапослени.

– На бироима се налазе 2.433 становника са вишом стручном спремом, те 9.218 са високом стручном спремом – казали су у Заводу.