РС: Потрошачка корпа у јулу 1.742 КМ

Потрошачка корпа у Републици Српској у јулу ове године износила је 1.742 КМ и већа је за 135 КМ, или 8,3 одсто у односу на исти мјесец 2010, саопштено је из Савеза синдиката РС. Највећи раст трошкова регистрован је код прехрамбених производа, тако да је четворочлана породица у јулу ове године требала да издвоји 14,1 […]

понедељак, 29 августа, 2011 / 12:35

Потрошачка корпа у Републици Српској у јулу ове године износила је 1.742 КМ и већа је за 135 КМ, или 8,3 одсто у односу на исти мјесец 2010, саопштено је из Савеза синдиката РС.

Највећи раст трошкова регистрован је код прехрамбених производа, тако да је четворочлана породица у јулу ове године требала да издвоји 14,1 одсто више новца него у истом мјесецу прошле године да би обезбиједила прехрамбене потребе на мјесечном нивоу.

"Просјечно исплаћеном платом у јулу ове године четворочлана породица могла је да обезбиједи свега 46,5 одсто производа и услуга садржаних у синдикалној потрошачкој корпи, док је у прошлој години могла да купи око 50 одсто ових производа и услуга", наводи се у саопштњу.

Трошкови превоза у посматраном периоду повећани су за око десет одсто, а трошкови становања и комуналија за око осам одсто.

"Евидентно је да кретање плата не прати раст ових трошкова, тако да просјечно исплаћена плата у јулу ове године износи 811 КМ, а већа је за 25 КМ или 3,2 одсто у односу на јулску плату из прошле године", наводи се у саопштењу.Оставите одговор